Διαπραγμάτευση: Κυριακή…κοντή γιορτή για μισθούς και ομαδικές απολύσεις

738647-velkouleskou.jpg

21-10-2016 16:20

Με τα μαχαίρια «ακονισμένα» προσέρχονται στη συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση που εστιάζει κυρίως στα εργασιακά οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ.

 

Η συνάντηση των δύο μερών αναμένεται να γίνει την προσεχή Κυριακή 23 Οκτωβρίου και σε αυτή θα συμμετάσχει η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου.

Τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι: Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων είναι κάτι το οποίο επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ, με το σκεπτικό ότι έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Το Ταμείο επιθυμεί την αύξηση των απολύσεων από το 5% μηνιαίως που είναι σήμερα, στο 10% σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων.

Μάλιστα, το ίδιο επιθυμεί και για τον κατώτατο μισθό. Η λογική του ΔΝΤ από την αρχή των συζητήσεων είναι ότι η μείωση των απολαβών των εργαζομένων συμβάλλει στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.

Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα παραμένει πάντα στο «μυαλό» του ΔΝΤ και δεν αποκλείεται να πέσει και πάλι στο τραπέζι.

Ένα ακόμα θέμα που θέλουν οι δανειστές είναι η αυστηροποίηση των κανόνων σχετικά με την προκήρυξη απεργίας (lock out).ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr