Εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη και Σαουδαραβική επίθεση θέτουν την εκεχειρία

738483-1436ched.jpg

21-10-2016 6:59

Η 72ωρη εκεχειρία στην Υεμένη δοκιμάστηκε έντονα την Πέμπτη (20/10) όταν οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη χώρα σκότωσαν δύο αμάχους στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με δηλώσεις ων Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ μαχητές Χούτι, σύμμαχοι του Ιράν, δήλωσαν ότι οι αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σκότωσαν τρία άτομα.

Η Σαουδική Αραβία και οι συμμαχικές αραβικές χώρες του Κόλπου έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015, μαχόμενες υπέρ της εξόριστης κυβέρνησης εναντίον των Χούτι, οι οποίοί ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά.

Μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών εφαρμόστηκε αργά την Τετάρτη, αυξάνοντας την ελπίδα για τερματισμό του πολέμου, ο οποίος έχει καταστρέψει την φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου και την έχουν φέρει στα πρόθυρα λιμού.

Το βράδυ της Τετάρτης ήταν η πρώτη νύχτα που η Σαναά δεν βλήθηκε από αεροπορικές επιθέσεις μετά από σχεδόν τρείς μήνες, ενώ η εκεχειρία διατηρήθηκε σε γενικές γραμμές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με κατοίκους και αξιωματούχους.

Ωστόσο, η συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι οι Χούτι εκτόξευσαν πυραύλους στο Τζαζάν και Ναζράν στη Σαουδική Αραβία, και “έγιναν 43 παραβιάσεις κατά μήκος των συνόρων κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ακροβολιστές και διάφορα όπλα, μεταξύ των και πύραυλοι”.

Στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έκανε έκκληση στους Χούτι να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός, αφού συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ αλ Τζουμπέιρ. Ο Κέρι είπε ότι ένας πύραυλος που εξαπολύθηκε από περιοχή των Χούτι σκότωσε δύο άμαχους Σαουδάραβες.

“Είναι βασικό να σεβαστούν την εκεχειρία οι Χούτι, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα την υποστηρίξουν”, είπε σε δημοσιογράφους ο Κέρι, τονίζοντας ότι “κάθε τέτοια παραβίαση θέτει σε κίνδυνο όλη την πιθανότητα να επιστρέψουμε σε συνομιλίες”. Πρόσθεσε δε ότι χρειάζεται να δοθεί χρόνος ώστε να επικρατήσει η εκεχειρία.

Ο Κέρι είπε ότι η Σαουδική Αραβία “έχει το δικαίωμα να μην υπόκεινται σε επιθέσεις με πυραύλους που εκτοξεύονται από την Υεμένη” και κάλεσε τους Χούτι να ανακαλέσουν τα στρατεύματα και τους πυραύλους των.

Οι Χούτι είπαν ότι ξεκίνησαν επιθέσεις σε Σαουδαραβικό στρατόπεδο από την άλλη πλευρά των συνόρων τις τελευταίες δύο ημέρες και ότι μια αεροπορική επίθεση της Σαουδαραβικής συμμαχίας χθες σκότωσε τρεις πολίτες στην περιοχή της βόρειας Σαναά.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr