Ιταλία: Ακόμα 1.400 πρόσφυγες διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης

738439-italy.jpg

20-10-2016 22:14

Το λιμενικό σώμα της Ιταλίας ανακοίνωσε σήμερα (20/10) ότι συντόνισε τις επιχειρήσεις, που πραγματοποίησαν κυρίως πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, για τη διάσωση περίπου 1.400 προσφύγων και μεταναστών κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανοικτά της Λιβύης.

Παρά την επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών με την έλευση του φθινοπώρου, οι αποπλεύσεις δεν έχουν καταγράψει πτώση: από την Κυριακή, περισσότεροι από 2.400 πρόσφυγες έχουν διασωθεί σε αυτήν την περιοχή.
 
Σήμερα, οι πρώτες βάρκες εντοπίστηκαν πριν από το ξημέρωμα, έκαναν γνωστό οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και MOAS.
 
Συγκεκριμένα, το πλοίο Argos των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διέσωσε 802 ανθρώπους που ταξίδευαν σε έξι φουσκωτές λέμβους και μια ξύλινη βάρκα, ενώ το πλοίο Responder της MOAS περισυνέλεξε 432 ανθρώπους που επέβαιναν σε τρία σκάφη.
 
Οι υπόλοιποι πρόσφυγες που βρίσκονταν σε άλλα τρία πλοιάρια διασώθηκαν από ένα πλοίο του ιταλικού λιμενικού σώματος και άλλο ένα πλοίο που συμμετέχει στην επιχείρηση Sophia της ΕΕ.
 
Ακόμα κι αν οι επιχειρήσεις διάσωσης πραγματοποιούνται πολύ συχνά λίγες μόλις ώρες μετά τον απόπλου, η έλλειψη αέρα στις υπερφορτωμένες βάρκες, οι αναθυμιάσεις, η υποθερμία και η αφυδάτωση συνεχίζουν να κοστίζουν ζωές.
 
Χθες τα μέλη των ομάδων διάσωσης εντόπισαν πέντε σορούς σε ένα σκάφος. Τους περισυνέλεξε το Vos Hestia, ένα πλοίο που έχει ναυλώσει η μκο Save the children, ενώ κατευθυνόταν προς την Κατάνη της Σικελίας με περίπου 200 επιζώντες.
 
Σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 145.000 πρόσφυγες έχουν αποβιβαστεί φέτος στις ιταλικές ακτές, ένας αριθμός παρόμοιος με αυτούς των δύο προηγούμενων ετών.
 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...