Συρία: Παράταση της εκεχειρίας στο Χαλέπι ζητά ο Ολάντ

738096-b.jpg

19-10-2016 19:11

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού, Μπρίτα Χάγκι Χάσαν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολάντ, είπε ότι η Ευρώπη έχει πει πολλά για τη σωτηρία της πόλης αλλά στην πράξη έχει κάνει ελάχιστα.

Η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τις ενέργειές της στη Συρία παραμένει μια επιλογή, όμως οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναμένεται να λάβουν καμία απόφαση στη σύνοδο κορυφής, όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις για τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο. «Αυτό σημαίνει ότι καμία επιλογή δεν αποσύρεται από το τραπέζι. Οι κυρώσεις είναι μία από τις επιλογές. Αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στο τραπέζι μετά τη σύνοδο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι, στις συζητήσεις που θα έχει απόψε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Την ώρα που μιλάμε, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Είναι αλήθεια ότι ανακοινώθηκε μια εκεχειρία και έχουν περάσει 24 ώρες. Θα κάνω τα πάντα απόψε, σε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ, ώστε να παραταθεί η εκεχειρία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος αφού συναντήθηκε με εκπροσώπους των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού.

Ο Ολάντ, που την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Πούτιν στο Παρίσι παρά μόνο αν θα περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των συζητήσεων και η Συρία, θα συναντηθεί απόψε με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Γερμανίας για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας. Συμφώνησαν όμως να εξετάσουν ξεχωριστά και την κατάσταση στη Συρία.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού, Μπρίτα Χάγκι Χάσαν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολάντ, είπε ότι η Ευρώπη έχει πει πολλά για τη σωτηρία της πόλης αλλά στην πράξη έχει κάνει ελάχιστα.

Η Μόσχα υπέβαλε σχέδιο απόφασης για το Χαλέπι στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ρωσία καλεί τις χώρες που ασκούν επιρροή σε ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους να διαχωριστούν οι μετριοπαθείς δυνάμεις από τους τρομοκράτες στο Χαλέπι, σε ένα προσχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες Τρίτη.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι το προσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο, ζητάει επίσης από όλες τις πλευρές να εμποδίσουν υλική και χρηματική βοήθεια να φτάσει σε ομάδες τις οποίες το ΣΑ έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές.

«Πιστεύουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες μέλη που ασκούν επιρροή στις ομάδες της αντιπολίτευσης στο ανατολικό Χαλέπι και πέρα από αυτό να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διαχωριστούν όλες οι δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες, όπως αυτοί έχουν οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Έχουμε προετοιμάσει ένα προσχέδιο απόφασης και ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί από τα μέλη του Συμβουλίου», ανέφερε ο Τσούρκιν.

Αυτό το προσχέδιο απόφασης είναι το τελευταίο σε μια σειρά διπλωματικών ελιγμών με στόχο να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα η Μόσχα άσκησε βέτο σε ένα προσχέδιο απόφασης που είχε υποβάλει η Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο ζητούσε την άμεση διακοπή των βομβαρδισμών από τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία εναντίον των Β

Εκκενώνεται η πολιορκημένη πόλη Μουανταμίγιατ αλ Σαμ – Αποχωρούν οι αντάρτες μαζί με τις οικογένειές τους

Περίπου 620 αντάρτες, μαζί με τις οικογένειές τους, αποχωρούν από την πολιορκημένη κοινότητα Μουανταμίγιατ αλ Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε σήμερα ένας τοπικός αξιωματούχος, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας των ανταρτών με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους αντάρτες κατευθύνονται προς το Ιντλίμπ», μια επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας η οποία ελέγχεται από μια συμμαχία των ανταρτών και των τζιχαντιστών, ανέφερε ο Χάσαν Γάντουρ, ένας αξιωματούχος της κοινότητας ο οποίος έχει αναλάβει τη διαδικασία της «συμφιλίωσης» στην περιοχή. Σύμφωνα με την πηγή αυτή οι αντάρτες συνοδεύονται από τις οικογένειές τους.

Τους τελευταίους μήνες έχει κηρυχθεί κατ’ επανάληψη εκεχειρία μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, κυρίως γύρω από τη Δαμασκό, προκειμένου να φύγουν οι αντάρτες και να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.

Η συμφωνία για την κοινότητα Μουανταμίγιατ αλ Σαμ αφορά περίπου 2.100 ανθρώπους, είπε ένας άλλος τοπικός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το επόμενο στάδιο θα είναι όσοι αντάρτες το επιθυμούν να καταθέσουν τα όπλα τους ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στην πόλη.

Η Μουανταμίγιατ αλ Σαμ, στα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, στην περιοχή της Ανατολικής Γούτας, χαρακτηρίστηκε «πολιορκημένη πόλη» από τον ΟΗΕ τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς το συριακό καθεστώς την είχε αποκλείσει, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Περίπου 20 περιοχές ή κοινότητες στη Συρία βρίσκονται αυτήν την περίοδο υπό πολιορκία, κυρίως από τις δυνάμεις του καθεστώτος το οποίο κατηγορείται ότι καταφεύγει σε αυτή τη μέθοδο για να αναγκάσει τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr