Γαλλία: Διαμαρτυρία αστυνομικών για τις βίαιες επιθέσεις εναντίον συναδέλφων τους (vid)

737830-181016-paris-police-protest-m.jpg

19-10-2016 3:59

Πολλές εκατοντάδες αστυνομικοί διαδήλωσαν αιφνιδιαστικά στο Παρίσι, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τα βίαια επεισόδια εναντίον συναδέλφων τους, δέκα ημέρες έπειτα από μια επίθεση εναντίον αστυνομικών στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα της Τρίτης (18/10) οι αστυνομικοί διέκοψαν για μισή ώρα την κυκλοφορία γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ντυμένοι με πολιτικά, κατέκλυσαν την περιοχή με τα ιδιωτικά αυτοκίνητά τους αλλά και με περιπολικά, με αναμμένους τους φάρους και τις σειρήνες τους. “Είμαστε στα όριά μας”, εξήγησε ένας από αυτούς.

Ο διευθυντής της εθνικής αστυνομίας Ζαν-Μαρκ Φαλκόν καταδίκασε την κινητοποίηση αυτή, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτη” τη στάση τους. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα διεξαχθεί εσωτερική έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για την οργάνωση της διαδήλωσης.

“Πρόκειται για μια κινητοποίηση πέρα από τα συνδικάτα, μια αντίδραση απέναντι στην απουσία πραγματικής απάντησης του κράτους” στις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, είπε ένας διαδηλωτής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα τηλεοπτικά κανάλια LCI και BMF TV μετέδωσαν συνεντεύξεις με αστυνομικούς οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι αποφάσισαν να κινητοποιηθούν αυθόρμητα, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση από τις συνδικαλιστικές ενώσεις τους.

Οι “προσκλήσεις” για την κινητοποίηση αυτή μοιράστηκαν με SMS. Η συγκέντρωση ξεκίνησε έξω από το νοσοκομείο όπου ένας 28χρονος αστυνομικός νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα εδώ και μέρες, αφότου υπέστη εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο όταν δέχτηκε επίθεση στο Βιρί-Σατιγιόν, στο νότιο Παρίσι, στις 8 Οκτωβρίου. Περίπου 10 δράστες έσπασαν τα τζάμια δύο περιπολικών και τα πυρπόλησαν, ρίχνοντας βόμβες μολότοφ. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, οι δύο από αυτούς σοβαρά.

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση αυτή εκατοντάδες αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν έξω από αστυνομικά τμήματα όλης της Γαλλίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους τους.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr