Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αλέξης Τσίπρας – Ισχυρός μέχρι πότε;

737384-tsipras-al.jpg

18-10-2016 7:03

Το 2o συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τυπικά ανέδειξε τον Αλέξη Τσίπρα ως απόλυτο κυρίαρχο στο μεταλλαγμένο μνημονιακό του κόμμα. Ένα κόμμα από το οποίο έχουν αποχωρήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα 2/3 της κεντρικής επιτροπής που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική νίκη του 2015.

Ένα κόμμα που, ενώ μετατρέπεται με ταχύτατους ρυθμούς σε μια «made in Greece» σοσιαλδημοκρατία, πασχίζει να διατηρήσει ψήγματα από την αριστερή του ρητορεία.

Ένα κόμμα που, ενώ το 2015 ψηφίστηκε από το 36% του ελληνικού λαού, επιμένει να διαβουλεύεται με τα στελέχη της εποχής του 4% και μάλιστα σχεδόν τα μισά από αυτά.

Ο Αλέξης Τσίπρας πράγματι πιστεύει ότι χτίζει το δικό του προσωποπαγές κόμμα και επιθυμεί να απευθυνθεί σε ένα νέο ακροατήριο. Όμως, οι αντιφάσεις που αναδεικνύονται από το συνέδριο είναι πάρα πολλές παρά το γεγονός ότι καλύπτονται από τη συγκολλητική ουσία της διακυβέρνησης.

Πράγματι, ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή κυρίαρχος του εσωκομματικού τοπίου και αυτό επιβεβαιώνεται από τα «μπααθικού τύπου» ποσοστά που έλαβε στη σχετική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Όμως, τα ζητήματα που σκεπάζει αυτή η σαρωτική επικράτηση είναι πάρα πολλά.

Το βασικό του πολιτικό αφήγημα-αχταρμάς, που ακροβατεί μεταξύ της κυνικής μνημονιακής πρακτικής και της αριστερής ρητορείας με κατεύθυνση τη σοσιαλδημοκρατία, ουσιαστικά αποδοκιμάζεται όχι μόνον από τον ελληνικό λαό αλλά και από τα ίδια του τα στελέχη, καθώς ένα μεγάλο μέρος του συνεδρίου δηλώνει αντίθετο στην πασοκοποίηση του κόμματος.

Την ίδια ώρα ο βασικός πυρήνας των συνεργατών του ουσιαστικά αποδοκιμάζεται από το συνέδριο και «ηττάται» στη νέα κεντρική επιτροπή του κόμματος παρά το γεγονός, ότι κατά ομάδες αλλά και μεμονωμένα έχουν αποχωρήσει μέσα στον τελευταίο χρόνο του πιο σκληρού μνημονίου που γνώρισε η Ελλάδα, περίπου 130 από τα 200 μέλη της κεντρικής επιτροπής που αναδείχθηκε το 2013, στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί από αυτούς αποτελούσαν στελέχη πρώτης γραμμής. Και δεν αναφερόμαστε μόνον στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα. Αναφερόμαστε κυρίως στο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο το οποίο στήριζε το 2013 τον Αλέξη Τσίπρα και το αφήγημά του.

Μεταξύ τους στελέχη όπως ο υπεύθυνος για το οικονομικό πρόγραμμα Γιάννης Μηλιός, ο πρώην γραμματέας της ΚΕ Τάσος Κορωνάκης, ο Ρούντι Ρινάλντι (ένα από τα βασικά κλειδιά της πρώτης εποχής Τσίπρα), ο κουμπάρος και επί χρόνια κολλητός Ανδρέας Καρίτζης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Και πολλοί άλλοι λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό, αλλά όμως στελέχη με χρόνια αγώνων στην ευρύτερη αριστερά που απλώς τα βρόντηξαν και είτε έφυγαν για αλλού, είτε απλώς γύρισαν σπίτι τους πικραμένοι γιατί οι σύντροφοί τους, τούς εκμεταλλεύθηκαν προκειμένου να κατακτήσουν την εξουσία.

Σαφής προειδοποίηση στον Τσίπρα 

Ο Αλέξη Τσίπρας, λοιπόν, είναι ο κυρίαρχος έως τη στιγμή που δεν θα τα καταφέρει. Οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και οι «δικοί του», του έστειλαν ένα σαφέστατο μήνυμα. Ο χαμένος… χάνεται. Υπερβολή θα πείτε. Κι όμως τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά. Σε ένα σώμα που στηρίζει σχεδόν καθολικά τον ηγέτη και η προσωπική του ομάδα ελέγχει περισσότερο από το 50% πως εξηγείται το γεγονός ότι στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται μόλις δύο στελέχη από τον πυρήνα;

Κι ο πρώτος από αυτούς να βρίσκεται στην έβδομη θέση και να είναι ο Παύλος Πολάκης. Ακολουθεί ο Νίκος Παππάς στην όγδοη θέση, δύο θέσεις πιο κάτω από το 2013. Μια εξέλιξη που αν δεν χαρακτηρίζεται πολιτική ήττα -που είναι, αποτελεί μια σαφέστατη προειδοποίηση για το alter ego του πρωθυπουργού τον οποίο στο Μαξίμου περίμεναν μέσα στην πρώτη τριάδα. Προφανώς τα μηνύματα ήταν ακόμη χειρότερα και γι’ αυτό έσπευσε Παρασκευή βράδυ να ανακοινώσει την τροπολογία περί κλεισίματος των τηλεοπτικών σταθμών σε πέντε ημέρες.

Και ποιοι είναι οι υπόλοιποι; Οκτώ στελέχη που, είτε διακρίνονται για τον αυτόνομο ρόλο τους δίπλα φυσικά στον Αλέξη Τσίπρα είτε αποτελούν στελέχη της εν δυνάμει εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρώτη θέση, ο Ανδρέας Ξανθός στην τέταρτη από την ομάδα των 53+. Από εκεί και πέρα τα αυτονόμως κινούμενα στελέχη Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης και Πάνος Σκουρλέτης στη δεύτερη, τρίτη, πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Και η δεκάδα κλείνει με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τον απερχόμενο γραμματέα της κεντρικής επιτροπής Παναγιώτη Ρήγα που βρίσκονται κοντά στην Πλατφόρμα 2010.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr