Το γαϊτανάκι των κατηγορούμενων στα εξοπλιστικά

735781-ipovrixia.jpg

12-10-2016 6:46

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ εξαντλεί τις προθέσεις της για την πάταξη της διαφθοράς σε ατέρμονες συζητήσεις μέσα στη Βουλή, ουδείς γνωρίζει πότε επιτέλους θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ποτέ επιτέλους οι κατηγορούμενοι θα επιστρέψουν τα… κλεμμένα.

Της Σοφίας Σπίγγου

Πλην του Άκη Τσοχατζόπουλου, οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων είτε γυρνούν ελεύθεροι, είτε είναι εξαφανισμένοι παρά τις επικοινωνιακές φανφάρες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που μέχρι τώρα αποδεικνύονται αποτελεσματικοί στο κυνήγι κατά των καστανάδων… 

Η συζήτηση στη Βουλή για την Διαφθορά την Δευτέρα (10/10), ανέδειξε σε μεγάλο πρωταγωνιστή τα δεκάδες σκάνδαλα που εξετάζει η Δικαιοσύνη, με συχνές αναφορές στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους «συνενόχους» του. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση των υποβρυχίων, απάντησε την επόμενη ημέρα πως μέχρι την τελεσιδικία της απόφασης θεωρείται αθώος.

Τα αποκαλούμενα «ορφανά του Άκη», οι συνένοχοι και συγκατηγορούμενοι, οι περίπλοκες διαδρομές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που άλλαζαν «χέρια» με φρενήρεις ρυθμούς για δύο δεκαετίες, έχουν δημιουργήσει ένα δικαστικό «λαβύρινθο». Τραπεζικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό και μαύρες σακούλες εντός Ελλάδος είναι οι πρωταγωνιστές των δεκάδων σκανδάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τα χρήματα από τις περιβόητες μίζες να μετατρέπονται τελικά σε ακίνητα, επιχειρήσεις, πισίνες, ελικοδρόμια ακόμη και… κοσμήματα με τελικό στόχο το «ξέπλυμά» τους.

Σχεδόν κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα που είχε παραλάβει η Ελλάδα είναι πλέον υπό διερεύνηση, με τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να σηκώνουν «ψηλά τα χέρια», αφού μια υπόθεση κλείνει και άλλες πέντε ανοίγουν. Γερμανικά υποβρύχια, Asrad, Tor M1, Ερμής 2 και Λέοπαρντ, είναι κάποια από τα πιο γνωστά οπλικά συστήματα για τα οποία έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, αλλά κοινός παρονομαστής όλων, είναι τα πρόσωπα, που εμπλέκονται -είτε με την ιδιότητα του μάρτυρα είτε με αυτή του κατηγορούμενου- αφού είναι τα ίδια.

osvald

Το δίδυμο Όσβαλντ – Λυγινού

Η εμπλοκή του «διδύμου των προμηθειών», ΌσβαλντΛυγινού, οι οποίοι έχουν διατελέσει στελέχη της γερμανικής Dresdner Bank στο υποκατάστημα Γενεύης στο διάστημα 2000-2005, είχε σαν αποτέλεσμα να καταστούν κατηγορούμενοι στα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα, που ερευνούν οι δικαστικές αρχές. Ειδικότητά τους το «ξέπλυμα» μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, στα οποία εργαζόταν. Ο Ζαν Κλοτν Όσβλαντ «έπεσε» στα χέρια των ελληνικών αρχών και προφυλακίστηκε, αλλά πλέον βρίσκεται εκτός σωφρονιστικού καταστήματος με το περιβόητο «βραχιολάκι» γεωεντοπισμού. Το έτερον του ήμισυ αναζητείται από τις Ελληνικές αρχές και είναι μόνιμος κάτοικος Ελβετίας.

kantas

Αντώνης Κάντας

Το πρόσωπο που ανακάλυψαν οι ανακριτές μέσω της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου δεν είναι άλλος από τον Αντώνη Κάντα. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των μέχρι σήμερα εμπλεκόμενων, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών χάρισε δεκάδες χαμόγελα στα ανακριτικά γραφεία με την «χειμαρρώδη» απολογία του, βάζοντας στο «παιχνίδι» πρόσωπα, για τα οποία οι αρχές δεν είχαν συλλέξει αρκετά στοιχεία. Σημειώνεται, ότι μόνο για τα γερμανικά υποβρύχια και το σύστημα κατασκευής του οπλικού και ανθυποβρυχιακού συστήματός τους, αποδίδεται στον Αντώνη Κάντα πως πήρε μίζα, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

sbokos

Γιάννης Σμπώκος

Στη «σκυταλοδρομία» της μίζας, ο Αντώνης Κάντας είχε παραλάβει από έτερο μεγάλο αθλητή του σπορ. Ο λόγος για τον Γιάννη Σμπώκο, γενικό διευθυντή Εξοπλισμών (1997-2000), που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 16 ετών για την υπόθεση του «μαύρου πολιτικού χρήματος» στα υποβρύχια, έχει καταδικαστεί επίσης πρωτοδίκως σε ισόβια για παράνομες πληρωμές γύρω από την προμήθεια του τηλεπικοινωνιακού προγράμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την επωνυμία «Ερμής» και έχει παραπεμφθεί σε δίκη για τα γερμανικά υποβρύχια. Ο «πρωταγωνιστής» του ημερολογίου του Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με τις χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού, όφειλε να του επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr