Διαπραγμάτευση: Έρχεται «θύελλα» στα εργασιακά –Στο επίκεντρο ο υποκατώτατος μισθός

737344-katrougalos.jpg

17-10-2016 16:46

Πολλά «Ρίχτερ» αναμένονται στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς μπαίνουν στο κάδρο τα εργασιακά.

Το «ακανθώδες» ζήτημα του κατώτατου μισθού αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και των θεσμών.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα θεσπιστεί υποκατώτατος, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί σε βάθος χρόνου θα πέσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και θα καταγραφούν σοβαρές απώλειες εργασιακών δικαιωμάτων.

Το ζήτημα ανακινήθηκε με το πόρισμα της επιτροπής ειδικών (η λεγόμενη Επιτροπή Σοφών) όπου γίνεται λόγος για υποκατώτατο μισθός που αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου μισθού (δηλαδή 526 ευρώ) για τον 1ο χρόνο της εργασιακής εμπειρίας και στο 95% ( δηλαδή 556 ευρώ) για το 2ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας.

Με βάση τα όσα αναφέρονται, ο υποκατώτατος μισθός αφορά σε όσους είναι έως 25 ετών.

Η κυβέρνηση πάντως κάνει λόγο για παράνομη διάταξη που κάνει διάκριση με κριτήριο την ηλικία των εργαζομένων.

Είναι ακόμα ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τις ομαδικές απολύσεις, καθώς οι δανειστές έχουν θέσει ξανά και ξανά το ζήτημα στο τραπέζι, ζητώντας να μην χρειάζεται η υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για τις απολύσεις.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr