Ανοίγει ξανά ο εισαγγελέας την υπόθεση με τα «θαλασσοδάνεια» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

737293-zygaria-justice.jpg

17-10-2016 13:30

Τη δυνατότητα ανάσυρσης της υπόθεσης των δανείων προς κόμματα και ΜΜΕ, από το αρχείο εξετάζει ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου με βάση όσα είπε πρόσφατα ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής. Προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε άλλωστε να του διαβιβαστούν και πάλι τα πρακτικά της Βουλής με την τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως είναι γνωστό, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης έγινε τον Απρίλιο του 2013 ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών που είχαν χορηγήσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στους εισαγγελείς πως η τροπολογία αφορά και τα δάνεια των κομμάτων.

Η εισαγγελική αυτή ενέργεια έρχεται ύστερα από την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα ότι η ΤτΕ σταθμίζει πλέον διαφορετικά τη νομική ισχύ της επίμαχης τροπολογίας, την οποία μάλιστα έχουν καταγγείλει τόσο ο πρωθυπουργός (στην ομιλία του για τη διαφθορά) όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ειδικότερα σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Σταμάτη, ο Γιάννης Στουρνάρας απαντά:

Δ. Σταμάτης: Ο ν.4146/13 έλεγε για την απενεχοποίηση των μελών ΔΣ τραπεζών, ότι δεν αφορά κόμματα έτσι δεν είναι;

Γ. Στουρνάρας: Δεν την έχω υπογράψει εγώ. Μπήκε από βουλευτές την τελευταία στιγμή και είναι εκ του περισσού. Αλλά, δεν αφορά σε δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στη γενική κυβέρνηση.

Σ. Φάμελος: Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη (σ.σ. για τα δάνεια κομμάτων με ποινικές ευθύνες).

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε ζητήσει σε ομιλία του στη Βουλή από τους εισαγγελείς «να καταργήσουν» στα δικαστήρια τη συγκεκριμένη τροπολογία.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr