Ρώσικη ρουλέτα για τη δόση στη σκιά του φιάσκου του χρέους

735142-eurogro.jpg

10-10-2016 8:16

Θετική έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς  περιμένει η κυβέρνηση θέτοντας μάλιστα  ως στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και τον προσδιορισμό των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους έως το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, παρά την επιστροφή του οικονομικού επιτελείου από την Ουάσιγκτον, ουσιαστικά με άδεια χέρια.

Στο Εurogrοup, το απόγευμα, στο Λουξεμβούργο, το ενδιαφέρον, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Θα έχει προηγηθεί συνάντηση εργασίας των τεχνικών κλιμακίων, το EuroWorking Group, για την «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν δηλαδή ολοκληρωθεί όλα τα προαιπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Τα δεδομένα είναι τα εξής: Από την εισήγηση του EuroWorking Group, θα κριθεί αν οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει ώστε να μην εισπράξει ακόμη ένα όχι η Αθήνα στην εκταμίευση της δόσης. Πιθανή διέξοδος να δοθεί με την εκταμίευση 1,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, με το υπόλοιπο ποσό να αποδεσμεύεται με τη λύση και της τελευταίας εκκρεμότητας.

Οπως και να χει σε λίγες ώρες θα κριθεί αν θα κλείσει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης που μετρά πλέον διαπραγματεύσεις πλεόν του ενός χρόνου.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να ανοίξει η δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους.

Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».

Το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους έως το Γιούρογκρουπ της 7ης Δεκεμβρίου ήταν εκ των βασικών θεμάτων στις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας,στην Ουάσιγκτον.

Το φιάσκο του χρέους έγινε για άλλη μια φορά ευκρινές με τη διαμάχη ΔΝΤ  – Γερμανίας να παραμένει παρά την πίεση της αμερικανικής πλευράς και του ΔΝΤ για άμεση ελάφρυνσή του.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάλιστα μετά από δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους ανακοινωσε την πρόθεσή του να στηρίξει την Ελλάδα όχι μόνο συμβουλευτικά αλλά και χρηματοδοτικά, με μια νέα συμφωνία.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr