Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Σε άθλια κατάσταση τα δικαστήρια της Ευελπίδων

733923-dikasthria-kentriki-.jpg

05-10-2016 12:16

Ο φακός του Newsbomb.gr καταγαράφει τις τραγικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στα ελληνικά δικαστήρια – Κατεστραμμένα ταβάνια, προβληματικά παράθυρα, δεκάδες καρότσια σούπερ μάρκετ για τη μεταφορά δικογραφιών που πλέον σχηματίζουν βουνά, αλλά και τουαλέτες που η δυσωδία αποθαρρύνει και τον πιο «θαρραλέο» από τη χρήση τους συνθέτουν το σκηνικό του μεγαλύτερου Πρωτοδικείου της χώρας.

Της Σοφίας Σπίγγου

Αυτή είναι η εικόνα που συναντούν περισσότεροι από 32.000 πολίτες που διαβαίνουν καθημερινά το κατώφλι τόσο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όσο και του κτηρίου του Εφετείου στην οδό Λουκάρεως. Οι «μόνιμοι κάτοικοι» της Ευελπίδων μιλούν για τραγική κατάσταση, προειδοποιώντας πως οι «αντοχές» του κτηριακού συγκροτήματος έχουν χτυπήσει «κόκκινο», ενώ η πολλάκις υποσχόμενη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αποσυμφόρηση με την παραχώρηση τουλάχιστον δύο επιπλέον κτηρίων χάθηκε στο… χωροχρόνο.

εφετειο διαδρομος

Η επέλαση δικογραφιών εξαιτίας της αλλαγής του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και της 7μηνης αποχής του δικηγορικού σώματος που έδωσε αναβολή σε χιλιάδες υποθέσεις, έχει δημιουργήσει στα κτήρια όπου τηρείται το αρχείο μια κατάσταση… τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Το «Newsbomb» βρέθηκε στα κτίρια 13 και 8 της Ευελπίδων, όπου βρίσκεται ο κυριότερος όγκος των δικογραφιών και έκανε το απαιτούμενο «μακροβούτι» στο χαρτομάνι. Σε ρόλο υπερήρωα βρίσκονται οι δικαστικοί υπάλληλοι που καλούνται να αναζητήσουν φακέλους στο πάτωμα, σε ράφια, βιβλιοθήκες, γραφεία, πάνω και κάτω από καρέκλες, αλλά και καλά κρυμμένες δικογραφίες κάτω από σακάκια ή πίσω από φωτοτυπικά μηχανήματα.

φωτοτυπικο

Η έλλειψη χρημάτων οδηγεί και σε αυτοσχέδιες λύσεις για την μεταφορά δικογραφιών σε κτήρια που δεν έχουν ασανσέρ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο 8, τον δεύτερο όροφο του οποίου «κοσμεί» πλέον ένα…βαρούλκο! Ο μίνι φορτωτήρας είναι απόκτημα της Γραμματείας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, και εξυπηρετεί στο ανεβοκατέβασμα των δικογραφιών προς τις δικαστικές αίθουσες.

βιντσι

«Απέραντο χώρο αρχειοθέτησης εγγράφων» χαρακτηρίζουν και οι υπάλληλοι του Εφετείου το υπόγειο γκαράζ. Από την αυτοψία στο χώρο, η διαδικασία απαιτεί προηγουμένως αναρρίχηση του πολίτη σε φακέλους για να σκαρφαλώσει στον πάγκο προκειμένου να μιλήσει με τον υπάλληλο.

Στη συνέχεια ο υπάλληλος μπορεί να επιδοθεί σε αναζήτηση δικογραφίας στο οδόστρωμα του υπογείου γκαράζ στη Λουκάρεως, αφού έχει προμηθευτεί τον… φακό του και συμβουλευόμενος πάντα τη χρονολογική αρχειοθέτηση που είναι πρόχειρα γραμμένη με στυλό στους τοίχους του γκαράζ!

παρκινγκ εφετειου 2

Κι όμως αυτό που βλέπετε είναι χώρος στάθμευσης… θεωρητικά!

παρκινγκ εφετιουΠΗΓΗ : Newsbomb.gr