Βουλή: Θυσίασαν τη συζήτηση για την Παιδεία στην κόντρα για τη διαπλοκή

732078-2601254.jpg

29-09-2016 6:01

Εάν θα επιχειρούσε κανείς να αποκρυσταλλώσει σε μία και μόνο φράση το τελικό συμπέρασμα της χθεσινής (28/09/2016) προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία, αυτή θα ήταν η εξής: «Εγώ ξέρεις πού πήγα σχολείο, ρε;».

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Και ναι, μπορεί, πράγματι, η «είδηση» που βγήκε να είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσαν το γάντι που είχε πετάξει νωρίτερα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για μια νέα συζήτηση περί της διαπλοκής μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά τελικά, για πολλοστή φορά, η ουσιαστική κοινοβουλευτική συζήτηση, και μάλιστα για ένα κρίσιμο θέμα, όπως η παιδεία, χάθηκε κάπου στη… μετάφραση.

Για να είμαστε ακριβείς, χάθηκε στο εάν ο ένας ή ο άλλος αρχηγός κόμματος πήγε σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο, αν πάλεψε ή όχι στους σχολικούς και τους φοιτητικούς αγώνες κι αν υπηρετεί ή όχι τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών ή κάποιων ελίτ, όπως τις αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, «δαιμονοποιώντας», για άλλη μία φορά, την ιδιωτική εκπαίδευση, ως «παιδεία των λίγων».

Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, διόλου τυπολατρικό, αλλά εξόχως ουσιαστικό και συνίσταται στο το τι ακριβώς είναι η κοινοβουλευτική συζήτηση και δυστυχώς κανένα απολύτως κόμμα που βρίσκεται εντός της Βουλής δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να το τηρήσει: Όταν το Σώμα συνεδριάζει και συζητά σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και Ολομέλειας, για ένα θέμα, η συζήτηση θα πρέπει να περιστρέφεται αποκλειστικά και μόνον γύρω από το θέμα αυτό.

Συζητάμε για την παιδεία; Μιλάμε και επιχειρηματολογούμε γι’ αυτή. Συζητάμε για τη διαπλοκή; Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος γίνεται γι’ αυτή. Με απλά λόγια, δεν είναι δυνατόν κάθε φορά – μα κάθε φορά, όμως! – η συζήτηση να ξεκινάει από τα πορτοκάλια και στο τέλος, με τις διάφορες εκατέρωθεν μικροπολιτικές «κορώνες», τις αγκύλες και τις παρενθέσεις για άλλα, άσχετα με το εξεταζόμενο πρόβλημα, θέματα να καταλήγει στα… μούσμουλα!

Αυτό, ακριβώς, συνέβη και κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή: Η διαπλοκή και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών επισκίασαν τον πρωταρχικό στόχο της συνεδρίασης του Σώματος. Και σ’ αυτό έχει τεράστια ευθύνη και το προεδρείο της Βουλής στο σύνολό του. Γιατί, είναι καλές οι τοποθετήσεις για τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς το πραγματικό λόγο της συνεδρίασης κι αυτός ήταν η Παιδεία.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr