Τουρκία: Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη μετά το κλείσιμο ενός φιλοκουρδικού καναλιού

733786-taksim.png

04-10-2016 21:55

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη (4/10) κοντά στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν το κλείσιμο ενός εκ των μεγαλύτερων φιλοκουρδικών τηλεοπτικών δικτύων από τις τουρκικές αρχές νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι διαδηλωτές – κυρίως δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία έκλεισαν έπειτα από απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης τις τελευταίες εβδομάδες – φώναζαν «δεν μπορούν να κλείσουν το IMCTV» ή «όλοι μαζί εναντίον του φασισμού».

Κρατώντας πλακάτ στα οποία μπορούσε να διαβάσει κανείς «δεν θα αναγκάσετε ποτέ τον ελεύθερο τύπο να σωπάσει» το πλήθος καταδίκαζε το κλείσιμο του δικτύου IMCTV, που υπερασπίζεται τον κουρδικό αγώνα, τον φεμινισμό και την οικολογία.

Νωρίς το βράδυ οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν από τον χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να προκληθούν επεισόδια, σύμφωνα με ένα φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο IMCTV, που ιδρύθηκε το 2011, είχε ενημερωθεί την προηγούμενη εβδομάδα για το επικείμενο κλείσιμό του, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία παρατάθηκε χθες Δευτέρα κατά τρεις επιπλέον μήνες αρχής γενομένης από την 19η Οκτωβρίου.

Οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει την εκπομπή συνολικά 12 τηλεοπτικών δικτύων, μεταξύ αυτών το IMCTV, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και υποστήριζουν την «τρομοκρατία».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr