Διά του… τρία το φετινό Νόμπελ Φυσικής – Ποιοι βραβεύτηκαν

733635-nobelists.jpg

04-10-2016 14:45

Τα χρώματα της Μεγάλης Βρετανίας ντύνεται το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το 2016, με τρεις Βρετανούς επιστήμονες, τους Ντέιβιντ Τάλες, Φ. Ντάνκαν Χάλντεϊν και Τζ. Μάικλ Κόστερλιτς να μοιράζονται τη σπουδαία παγκόσμια τιμητική διάκριση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ίδρυμα Νόμπελ, «Οι ανακαλύψεις τους επέτρεψαν την καταγραφή προόδου στην θεωρητική κατανόηση των μυστηρίων της ύλης και στη δημιουργία νέων προοπτικών για την ανάπτυξη καινοτόμων υλικών. Βραβεύονται για τις θεωρητικές ανακαλύψεις των μεταβάσεων της τοπολογικής φάσης και των τοπολογικών φάσεων της ύλης».

Και προσθέτει η σουηδική ακαδημία: «Οι βραβευόμενοι αυτή τη χρονιά άνοιξαν τον δρόμο σε έναν άγνωστο κόσμο όπου η ύλη μπορεί να λάβει ασυνήθιστες μορφές. Χρησιμοποίησαν εξελιγμένες μαθηματικές μεθόδους για να μελετήσουν φάσεις ή ασυνήθιστες καταστάσεις της ύλης, όπως οι υπεραγωγοί, τα υπερρευστά και/ή οι λεπτές μαγνητικές μεμβράνες»

Ο 82χρονος Τάλες, Σκωτσέζος στην καταγωγή, είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζ. Ουάσινγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ενώ ο 65χρονος Λονδρέζος Χάλντεϊν θητεύει στο Πρίστον.

Όσο για τον 74χρονο, επίσης Σκωτσέζο, Κόστερλιτς είναι καθηγητής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr