Όταν μηλά-ει η ιστορία και… ταξιδεύει μέχρι το ράφι!

733540-kentriki.jpg

04-10-2016 11:10

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους προτιμά κάποιος τα μήλα. Προσωπικά, είμαι φανατική των μήλων. Για δύο λόγους: Αρχικά είμαι pescatarian, οπότε κάθε λογής φρούτα τα λατρεύω, πόσο μάλλον τα μήλα, καθώς μπορώ να έχω (έστω ένα) όλο το χρόνο μέσα στην τσάντα μου. Δεύτερον, με καταγωγή από το Βόλο, είμαι φανατική των Ζαγορίν, από μικρό παιδί.

Της Σοφίας Μαυραντζά

Έτσι (όχι και τόσο ξαφνικά) να που έφτασε η μέρα που θα πήγαινα να γνωρίσω από κοντά όλα τα στάδια συγκομιδής και διανομής των μήλων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. Η απόλυτη ευκαιρία να βιώσω από κοντά τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια του έτους για την παραγωγή, συγκομιδή και διάθεση των μήλων στον τελικό τους προορισμό, τον καταναλωτή. Εμένα. Εσένα. Από το ράφι της Lidl Ελλάς.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Φέτος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε το 1916 από 199 Ζαγοριανούς. Ωστόσο, το 1985 ο Συνεταιρισμός μπήκε σε νέα φάση δράσης, οργανωμένης εμπορικής επιχείρησης. Το εμπορικό σήμα κατοχυρώνεται και κάθε αυθεντικό μήλο Ζαγορίν φέρνει το αυτοκόλλητο που το κάνει να ξεχωρίζει. Το 1996 έρχεται η αναγνώριση με την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» από την ΕΕ. Σήμερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς συγκεντρώνει, συντηρεί, συσκευάζει και διακινεί το 100% σχεδόν της παραγωγής των μήλων της περιοχής (15.000 τόνους ετησίως). Εκεί ακριβώς πήγαμε.

Φτάσαμε στη Ζαγορά λοιπόν, μία ευλογημένη περιοχή στο Ανατολικό Πήλιο. Μέχρι εκείνη την ημέρα είχα επισκεφθεί μόνο το επίνειο της Ζαγοράς, το Χορευτό. Πήραμε το δρόμο για ένα από τα κτήματα από όπου συλλέγει μήλα, ο Συνεταιρισμός. Η συγκομιδή γινόταν με «χειρουργικές» διαδικασίες, με τόση αγάπη και μεράκι, μέχρι τελικά το μήλο να τοποθετηθεί στο καφάσι και να οδηγηθεί στο εργοστάσιο.

2

Από το καφάσι στο εργοστάσιο

Ξεναγηθήκαμε σε κτήματα, όπως και στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού και ανάμεσα σε άλλα γνωρίσαμε από κοντά τη μετασυλλεκτική διαχείριση, καθώς και τον έλεγχο των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται για τη συγκομιδή, το ξεφόρτωμα, τον ποιοτικό έλεγχο, την αποθήκευση στους ψυκτικούς χώρους, την προδιαλογή και τη διαδικασία της συσκευασίας.

Στο εργοστάσιο «Ζαγορίν» συναντήσαμε την κ. Ιουλία Παπούλια, υπεύθυνη γεωπόνο στον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων που φθάνουν στο Συνεταιρισμό. Κάθε παραγωγός, μόλις εισέρχεται στο Συνεταιρισμό, περνάει από τον έλεγχο της κ. Παπούλια. Η ίδια ελέγχει το ημερολόγιό του όπου φαίνονται όλοι οι ψεκασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί πριν την παραλαβή. Εξάλλου, πρέπει οι ψεκασμοί να απέχουν από τη συγκομιδή συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

4

Γνώριζες πως κατά τη δειγματοληψία και τον έλεγχο των μήλων μετρώνται: Η αντίσταση όπου διαπιστώνεται η τραγανότατα του μήλου, η αντίσταση της σάρκας (η σκληρότητα του μήλου), τα διαλυτά στερεά τα σάκχαρα του μήλου), όπως και το άμυλο;

Η συντήρηση των μήλων γίνεται περισσότερο με βάση το άμυλο και μετά με τα σάκχαρα. Βέβαια έχει σημασία να είναι στα σωστά δεδομένα και τα σάκχαρα διότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση. Στους ίδιους ελέγχους που αφορούν στα σάκχαρα και το άμυλο προβαίνει και η LIDL πριν από κάθε παραλαβή.

«Με την Lidl Ελλάς ξεκινήσαμε μια πρώτη συνεργασία με την είσοδο της εταιρείας στην ελληνική αγορά το 1999, όμως η συνεργασία μας έγινε πιο εντατική τον Μάρτιο του 2007 και μάλιστα με όγκους και τζίρο που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται. Είναι ένας απαιτητικός συνεργάτης με απαιτήσεις αυστηρών προδιαγραφών στα προϊόντα και εμείς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτές. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ αξιόλογη συνεργασία» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Διονύσης Βαλασσάς.

Με τη μέθοδο της «Ολοκληρωμένης Παραγωγής» το μήλο Ζαγορίν είναι πεντακάθαρο, υγιεινό, ελεγμένο, για αυτό το εμπιστεύονται οι άνθρωποι της Lidl και μπορούμε να το προμηθευτούμε από τα ράφια της.

3

O γεωπόνος του συνεταιρισμού Ζαγοράς, κ. Παναγιώτης Γουβιώτης, υπεύθυνος στο κομμάτι της φυτοπροστασίας και της υποστήριξης του παραγωγού στον αγρό, υποστήριξε σχετικά: «Η ολοκληρωμένη παραγωγή είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο ο παραγωγός ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες. Ο υπεύθυνος γεωπόνος τον καθοδηγεί, του δίνει το υλικό που πρέπει να ψεκάσει, του υποδεικνύει πότε θα ψεκάσει και διατηρεί ημερολόγιο στο οποίο καταγράφει οποιαδήποτε διαδικασία, το λεγόμενο “ημερολόγιο αγρού”, (κλάδεμα, αραίωμα, ψέκασμα, δοσολογίες κλπ)».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Lidl Ελλάς στηρίζει συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς. «Στο ίδιο πλαίσιο έγκειται και η συνεργασία με τη Ζαγορά, ενώ η Lidl Ελλάς στηρίζει και τις μακροχρόνιες συνεργασίες της. Επιπλέον, το 80% του κύκλου εργασιών μας στηρίζεται στα φρούτα και λαχανικά με Έλληνες παραγωγούς και εμπόρους» δήλωσε ο διευθυντής αγορών Lidl Ελλάς στα φρούτα και λαχανικά κ. Γιώργος Αγγελούλης.

Ολόφρεσκα και λαχταριστά

5

Πού θα βρεις τα κόκκινα και τραγανά μήλα Ζαγορίν; Εγώ τα εντοπίζω στα ράφια της Lidl Ελλάς. Με λίγα λόγια, το τραπέζι μας γεμίζει από ποιοτικά ελληνικά προϊόντα που επιλέγει η Lidl σε συνεργασία με εκατοντάδες Έλληνες παραγωγούς. Κι αυτό διότι στη Lidl Hellas επιλέγουν προσεκτικά τους συνεργάτες τους με στόχο πάνω από όλα την παροχή άριστων ποιοτικά και γευστικά προϊόντων στον Έλληνα καταναλωτή.

Από την επιλογή και την αποθήκευση, μέχρι τη μεταφορά και την πώλησή τους, τα προϊόντα που θα βρει ο πελάτης στα καταστήματά της δεν έχουν φτάσει τυχαία εκεί. Επιλέγονται με τα πιο αυστηρά κριτήρια, περνούν από συνεχή έλεγχο, απολαμβάνουν σε όλα τα στάδια τη φροντίδα που απαιτείται, για να διατηρήσουν την ποιότητά τους. Και όταν φτάνουν στα LIDL, ο καταναλωτής γνωρίζει ότι αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

Γιατί στα LIDL το έχουν ψάξει και έχουν βρει πώς μπορούν να μας προσφέρουν το καλύτερο στην καλύτερη τιμή! #axizeikaifainetai #psaxto

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους προτιμά κάποιος τα μήλα. Προσωπικά, είμαι φανατική των μήλων. Για δύο λόγους: Αρχικά είμαι pescatarian, οπότε κάθε λογής φρούτα τα λατρεύω, πόσο μάλλον τα μήλα, καθώς μπορώ να έχω (έστω ένα) όλο το χρόνο μέσα στην τσάντα μου. Δεύτερον, με καταγωγή από το Βόλο, είμαι φανατική των Ζαγορίν, από μικρό παιδί.

Έτσι (όχι και τόσο ξαφνικά) να που έφτασε η μέρα που θα πήγαινα να γνωρίσω από κοντά όλα τα στάδια συγκομιδής και διανομής των μήλων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. Η απόλυτη ευκαιρία να βιώσω από κοντά τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια του έτους για την παραγωγή, συγκομιδή και διάθεση των μήλων στον τελικό τους προορισμό, τον καταναλωτή. Εμένα. Εσένα. Από το ράφι της Lidl Ελλάς.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Φέτος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε το 1916 από 199 Ζαγοριανούς. Ωστόσο, το 1985 ο Συνεταιρισμός μπήκε σε νέα φάση δράσης, οργανωμένης εμπορικής επιχείρησης. Το εμπορικό σήμα κατοχυρώνεται και κάθε αυθεντικό μήλο Ζαγορίν φέρνει το αυτοκόλλητο που το κάνει να ξεχωρίζει. Το 1996 έρχεται η αναγνώριση με την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» από την ΕΕ. Σήμερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς συγκεντρώνει, συντηρεί, συσκευάζει και διακινεί το 100% σχεδόν της παραγωγής των μήλων της περιοχής (15.000 τόνους ετησίως). Εκεί ακριβώς πήγαμε.

Φτάσαμε στη Ζαγορά λοιπόν, μία ευλογημένη περιοχή στο Ανατολικό Πήλιο. Μέχρι εκείνη την ημέρα είχα επισκεφθεί μόνο το επίνειο της Ζαγοράς, το Χορευτό. Πήραμε το δρόμο για ένα από τα κτήματα από όπου συλλέγει μήλα, ο Συνεταιρισμός. Η συγκομιδή γινόταν με «χειρουργικές» διαδικασίες, με τόση αγάπη και μεράκι, μέχρι τελικά το μήλο να τοποθετηθεί στο καφάσι και να οδηγηθεί στο εργοστάσιο.

Από το καφάσι στο εργοστάσιο

Ξεναγηθήκαμε σε κτήματα, όπως και στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού και ανάμεσα σε άλλα γνωρίσαμε από κοντά τη μετασυλλεκτική διαχείριση, καθώς και τον έλεγχο των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται για τη συγκομιδή, το ξεφόρτωμα, τον ποιοτικό έλεγχο, την αποθήκευση στους ψυκτικούς χώρους, την προδιαλογή και τη διαδικασία της συσκευασίας.

Στο εργοστάσιο «Ζαγορίν» συναντήσαμε την κ. Ιουλία Παπούλια, υπεύθυνη γεωπόνο στον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων που φθάνουν στο Συνεταιρισμό. Κάθε παραγωγός, μόλις εισέρχεται στο Συνεταιρισμό, περνάει από τον έλεγχο της κ. Παπούλια. Η ίδια ελέγχει το ημερολόγιό του όπου φαίνονται όλοι οι ψεκασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί πριν την παραλαβή. Εξάλλου, πρέπει οι ψεκασμοί να απέχουν από τη συγκομιδή συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Γνώριζες πως κατά τη δειγματοληψία και τον έλεγχο των μήλων μετρώνται: Η αντίσταση όπου διαπιστώνεται η τραγανότατα του μήλου, η αντίσταση της σάρκας (η σκληρότητα του μήλου), τα διαλυτά στερεά  τα σάκχαρα του  μήλου), όπως και το άμυλο;

Η συντήρηση των μήλων γίνεται περισσότερο με βάση το άμυλο και μετά με τα σάκχαρα. Βέβαια έχει σημασία να είναι στα σωστά δεδομένα και τα σάκχαρα διότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση. Στους ίδιους ελέγχους που αφορούν στα σάκχαρα και το άμυλο προβαίνει και η LIDL πριν από κάθε παραλαβή.

«Με την Lidl Ελλάς ξεκινήσαμε μια πρώτη συνεργασία με την είσοδο της εταιρείας στην ελληνική αγορά το 1999, όμως η συνεργασία μας έγινε πιο εντατική τον Μάρτιο του 2007 και μάλιστα με όγκους και τζίρο που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται. Είναι ένας απαιτητικός συνεργάτης με απαιτήσεις αυστηρών προδιαγραφών στα προϊόντα και εμείς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτές. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ αξιόλογη συνεργασία» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Διονύσης Βαλασσάς.

Με τη μέθοδο της «Ολοκληρωμένης Παραγωγής» το μήλο Ζαγορίν είναι πεντακάθαρο, υγιεινό, ελεγμένο, για αυτό το εμπιστεύονται οι άνθρωποι της Lidl και μπορούμε να το προμηθευτούμε από τα ράφια της.

O γεωπόνος του συνεταιρισμού Ζαγοράς, κ. Παναγιώτης Γουβιώτης, υπεύθυνος στο κομμάτι της φυτοπροστασίας και της υποστήριξης του παραγωγού στον αγρό, υποστήριξε σχετικά: «Η ολοκληρωμένη παραγωγή είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο ο παραγωγός ακολουθεί συγκεκριμένες  διαδικασίες. Ο υπεύθυνος γεωπόνος τον καθοδηγεί, του δίνει το υλικό που πρέπει να ψεκάσει, του υποδεικνύει πότε θα ψεκάσει και διατηρεί ημερολόγιο στο οποίο καταγράφει οποιαδήποτε διαδικασία, το λεγόμενο “ημερολόγιο αγρού”, (κλάδεμα, αραίωμα, ψέκασμα, δοσολογίες κλπ)».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Lidl Ελλάς στηρίζει συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς. «Στο ίδιο πλαίσιο έγκειται και  η συνεργασία με τη Ζαγορά, ενώ η Lidl Ελλάς στηρίζει και τις μακροχρόνιες συνεργασίες της. Επιπλέον, το 80% του κύκλου εργασιών μας στηρίζεται στα φρούτα και λαχανικά με Έλληνες παραγωγούς και εμπόρους» δήλωσε ο διευθυντής αγορών Lidl Ελλάς στα φρούτα και λαχανικά κ. Γιώργος Αγγελούλης.

Ολόφρεσκα και λαχταριστά

Πού θα βρεις τα κόκκινα και τραγανά μήλα Ζαγορίν; Εγώ τα εντοπίζω στα ράφια της Lidl Ελλάς. Με λίγα λόγια, το τραπέζι μας γεμίζει από ποιοτικά ελληνικά προϊόντα που επιλέγει η Lidl σε συνεργασία με εκατοντάδες Έλληνες παραγωγούς. Κι αυτό διότι στη Lidl Hellas επιλέγουν προσεκτικά τους συνεργάτες τους με στόχο πάνω από όλα την παροχή άριστων ποιοτικά και γευστικά προϊόντων στον Έλληνα καταναλωτή.

Από την επιλογή και την αποθήκευση, μέχρι τη μεταφορά και την πώλησή τους, τα προϊόντα που θα βρει ο πελάτης στα καταστήματά της δεν έχουν φτάσει τυχαία εκεί. Επιλέγονται με τα πιο αυστηρά κριτήρια, περνούν από συνεχή έλεγχο, απολαμβάνουν σε όλα τα στάδια τη φροντίδα που απαιτείται, για να διατηρήσουν την ποιότητά τους. Και όταν φτάνουν στα LIDL, ο καταναλωτής γνωρίζει ότι αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

Γιατί στα LIDL το έχουν ψάξει και έχουν βρει πώς μπορούν να μας προσφέρουν το καλύτερο στην καλύτερη τιμή! #axizeikaifainetai #psaxto



ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr




loading...