Σε κόκκινο συναγερμό Αϊτή, Κούβα και Τζαμάικα για τον τυφώνα Μάθιου

733114-29-hurricane-matthew.jpg

03-10-2016 1:54

O τυφώνας Μάθιου, που σαρώνει την Καραϊβική, απειλεί άμεσα την Αϊτή και την Τζαμάικα, ενώ σήμερα Δευτέρα (3/10) αναμένεται να «χτυπήσει» την Κούβα, με τους μετεωρολόγους του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης τυφώνων (NHC) να προειδοποιούν για υψηλό κίνδυνο πρόκλησης μεγάλων καταστροφών.

Προς το παρόν ο τυφώνας συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 230 χιλιομέτρων την ώρα και παραμένει στην κατηγορία 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Saffir-Simpson.

Το φαινόμενο κινείται με μόλις 7 χιλιόμετρα την ώρα προς την Τζαμάικα και την Αϊτή τις οποίες θα πλήξει το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι ανατολικές ακτές της Κούβας θα πληγούν περισσότερο την Τρίτη το πρωί, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις.

Όπως επισημαίνεται στο επίσημο δελτίο που εκδόθηκε στις 21:00 ώρα Ελλάδας, την Κυριακή, ο Μάθιου βρίσκεται σε απόσταση 535 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά του Πορτ ο Πρενς, της πρωτεύουσας της Αϊτής και σε απόσταση 475 χιλιομέτρων νότια νοτιοανατολικά του Κίνγκστον, της πρωτεύουσας της Τζαμάικας.

Η Τζαμάικα όπως επίσης οι νότιες ακτές της Αϊτής και οι ανατολικές επαρχίες της Κούβας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Τις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να σαρώσουν τις περιοχές αυτές θυελλώδεις άνεμοι και να σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις.

Το NHC προβλέπει ότι το ύψος της βροχής ενδέχεται να φθάσει μεταξύ 38 και 63 εκατοστών στη νότια Αϊτή και έως το 1 μέτρο σε ορισμένες περιοχές. Στην ανατολική Τζαμάικα η βροχή αναμένεται στα 25- 50 εκατοστά.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr