«Τρέχει» πάλι η κυβέρνηση για να λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

732687-tsakalotos.jpg

30-09-2016 19:16

Το γνωστό «έργο» με την κυβέρνηση αρχικά να κάνει …λεονταρισμούς και στη συνέχεια να τρέχει με την ψυχή στο στόμα για να κλείσει τις εκκρεμότητες και να λάβει τις δόσεις από τα δάνεια, επαναλαμβάνεται για μια ακόμα φορά.

Από την άλλη πλευρά και οι δανειστές επιδίδονται στις ίδιες κινήσεις, να τρίζουν δηλαδή τα δόντια και να κάνουν δηλώσεις περί μη επάρκειας των μεταρρυθμίσεων και να συζητούν για τις πιθανότητες μη χορήγησης των 2,8 δισ. ευρώ.

Το ίδιο σκηνικό έχει στηθεί και πάλι ενόψει της εκταμίευσης της αναμενόμενης υποδόσης.

Από τη μια η κυβέρνηση έχει λάβει μερικές ημέρες προθεσμία ώστε να «κλείσει» τα προαπαιτούμενα, ενώ κατά το EuroWorkinng Group που πραγματοποιήθηκε χθες 29 Σεπτεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι μένουν ακόμα εκκρεμότητες που απαιτούν διευθέτηση.

Υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί πως αν  ολοκληρωθούν εγκαίρως τα προαπαιτούμενα, τότε οι δανειστές θα συντάξουν έκθεση και δεν αποκλείεται να γίνει έκτακτο Euroworking Group , πριν το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Την ίδια στιγμή, την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης της επόμενης  Δευτέρας στο Λουξεμβούργο.

Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που παραμένουν, ο εν λόγω αξιωματούχος σημείωσε πως αφορούν στον τομέα ενέργειας και την Πολιτική Αεροπορία.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητο να έχουν ρυθμιστεί οι δύο εκκρεμότητες μέχρι την Τετάρτη, καθώς μετά ακολουθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ενώ χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος για τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεση συμμόρφωσης.

Εφόσον γίνουν όλα αυτά, το EuroWorking Group αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου τη Δευτέρα το πρωί, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup για να εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών την έγκριση της εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ.

«Δεδομένων των διαβεβαιώσεων από την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων, είμαι αισιόδοξος ότι το EWG θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, και το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης», ανέφερε ο αξιωματούχος. Επιπλέον, σημείωσε πως στο επερχόμενο Eurogroupοι, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για τις οποίες, όπως ανέφερε, «τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι πηγαίνουν καλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό».

Ερωτηθείς σχετικά με την προετοιμασία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη βρίσκονται σε συνεχή επαφή σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και η συζήτηση κινείται γύρω από τις τεχνικού χαρακτήρα δυσκολίες που παρουσιάζει το εν λόγω ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος στην εξέλιξη των συζητήσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως δεν θα τεθεί επί τάπητος στο επικείμενο Eurogroup, καθώς είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Ωστόσο ανέφερε, πως εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαιώσουν το τέλος της πρώτης αξιολόγησης την επόμενη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα την εβδομάδα μετά το Eurogroup για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

   ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr