Δημοσκόπηση – σοκ για τη Μέρκελ – «Επέλαση» των ακροδεξιών στο Βραδεμβούργο


30-09-2016 14:58
Με ποσοστό 17% το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ είναι πλέον το τρίτο κόμμα και γνωρίζει «ιστορική πτώση», σχολιάζει η εφημερίδα Die Welt. 

Αντίθετα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, η οποία έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Märkische Allgemeine Zeitung, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταλαμβάνει για πρώτη φορά τη δεύτερη θέση σε κρατίδιο.

Πρώτο κόμμα παραμένει το σοσιαλδημοκρατικό (SPD), στο οποίο η δημοσκόπηση δίνει 30%, ενώ στο -δεύτερο πλέον- κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 20%. Το ποσοστό του τελευταίου είναι το υψηλότερο το οποίο έχει καταμετρηθεί έως τώρα στο κρατίδιο αυτό, το οποίο βρίσκεται γύρω από το Βερολίνο και έχει πρωτεύουσα το Πότσνταμ. Ας σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές το AfD είχε λάβει μόνο 12%. Στο κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) η δημοσκόπηση δίνει 17%, ενώ στους Πράσινους (Die Gruenen) μόνο 6% και στους Φιλελεύθερους (FDP) 4%.

Τα ποσοστά αυτά πάντως δεν εκπλήσσουν τους παρατηρητές, διότι οι κάτοικοι του Βραδεμβούργου είναι ικανοποιημένοι από το συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Αριστεράς, υπό τον πρωθυπουργό Ντίτμαρ Βόιντγκε (SPD). 

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr