Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει νομοσχέδιο των ΗΠΑ για την 11η Σεπτεμβρίου

732436-warfinal0021.jpg

30-09-2016 6:32

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε την ψήφιση αμερικανικού νομοσχεδίου, το οποίο επιτρέπει σε οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να ασκήσουν αγωγή για αποζημίωση εναντίον της αραβικής χώρας, καλώντας το θέμα «ιδιαίτερης ανησυχίας», σε δήλωσή του.

«Η διάβρωση της προνομιακής προστασίας (κρατών) θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα έθνη, συμπεριλαμβανόμενων και των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε η δήλωση, η οποία μεταδόθηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετά από μια ημέρα απόλυτης σιωπής από το Ριάντ.

Το υπουργείο εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα διορθώσει το νομοθέτημα ώστε «να αποφευχθούν οι σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν», χωρίς να παραθέτει λεπτομέρειες για το ποιες μπορεί να είναι αυτές.

Την Τετάρτη (28/9), η αμερικανική Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την υιοθέτηση νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει σε οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ το 2001 να ζητήσουν αποζημίωση από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Ο νόμος εισαγάγει την άσκηση εξαίρεσης στη νομική αρχή της ασυλίας ηγέτη ή κράτους από δικαστική δίωξη χωρίς τη δική του συναίνεση, επιτρέποντας την πρακτική σε περιπτώσεις, όπου έχει ασκηθεί τρομοκρατία σε αμερικανικό έδαφος.

Οι οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου άσκησαν έντονη πίεση στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ να περάσει η πρόταση νόμου, η οποία ψηφίστηκε αρχικά από τη Βουλή λίγες μέρες πριν την 15η επέτειο των επιθέσεων, μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες.

Το Ριάντ έχει επανειλημμένως απορρίψει ισχυρισμούς ότι υποστήριξε τους δράστες, οι οποίοι σκότωσαν σχεδόν 3.000 άτομα υπό την καθοδήγηση της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. Δεκαπέντε από τους 19 αεροπειρατές ήταν πολίτες της Σαουδικής Αραβίας.

Η κυβέρνηση διεξήγαγε έντονη καμπάνια εναντίον του νόμου JASTA (που αποτελεί ακρώνυμο για το «Νόμος για τη Δικαιοσύνη Εναντίον Χρηματοδοτών Τρομοκρατίας») πριν την τελική ψήφο, αλλά οι αξιωματούχοι της χώρας δεν προχώρησαν σε απειλές για αντίποινα σε περίπτωση που περνούσε η πρόταση νόμου.

Χθες Πέμπτη, τα μέλη του Κογκρέσου που πέρασαν το νόμο εξέφρασαν αμφιβολίες χθες για την απόφαση την οποία επέβαλαν στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι ο νόμος θα μπορούσε να περιοριστεί για να μειώσει ανησυχίες όσον αφορά τις επιπτώσεις του σε Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό.

Μια μόλις μέρα μετά από μια σπάνια και συντριπτικής πλειοψηφίας απόρριψη ενός προεδρικού βέτο – το πρώτο στα οχτώ χρόνια της θητείας του Ομπάμα στο Λευκό Οίκο – οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων άφησαν ανοιχτή την προοπτική τροπολογίας του νόμου, ενώ συγχρόνως επέρριψαν ευθύνη στον Δημοκρατικό Πρόεδρο για την έλλειψη ικανών διαβουλεύσεων μαζί τους.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ είπε σε δημοσιογράφους ότι «πιστεύω πως αξίζει να συζητηθεί περαιτέρω» μια τροπολογία, ενώ παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρξουν «πιθανές επιπτώσεις» για τον νόμο JASTA.

Ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν δήλωσε ότι το Κογκρέσο ίσως χρειαστεί να «διορθώσει» το νομοθέτημα για να προστατέψει ειδικά Αμερικανούς στρατιώτες.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr