Προκλητική δήλωση Χαν για την Τσαμουριά: «Ψεύδεστε», απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

732211-johanes_han.jpg

29-09-2016 14:05

Με μια απαράδεκτη δήλωση – απάντηση σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, ο Αυστριακός Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα «Τσαμουριάς», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά, πρόσθεσε, περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα», ήταν η απάντηση του κ. Χαν προς την ερώτηση της κ. Σπυράκη, η οποία ζητούσε να μάθει στοιχεία αναφορικά με την «ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας», κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα.

Από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών οι δηλώσεις Χαν χαρακτηρίστηκαν ως «απαράδεκτες και αναληθείς» και στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίστηκε: «Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας».

Και συμπλήρωσε το ΥΠΕΞ: «Ο κ. Χαν, με την με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ήδη του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

Σπυράκη: Ανιστόρητος ο κ. Χαν

Σε έντονο ύφος ήρθε και η απάντηση από την πλευρά της Μαρίας Σπυράκη: «Κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr