Κατρούγκαλος: Και να χτυπιέται το ΔΝΤ το ασφαλιστικό έχει κλείσει

732103-29-06-48-image-85.jpg

29-09-2016 8:41

Το μέτωπο του ασφαλιστικού έχει κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά, ό,τι κι αν λέει ή ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, λίγες ημέρες αφότου το Ταμείο άγγιξε και πάλι το θέμα μείωσης των συντάξεων.

Τόνισε πως οι αξιώσεις του Ταμείου στο ασφαλιστικό δεν υποστηρίζονται ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι δεν ζητούν επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα.

«Το ΔΝΤ θα χτυπιέται κάτω γιατί δεν του αρέσει αλλά [το ασφαλιστικό] δεν αλλάζει», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πάγια θέση του πως το Ταμείο είναι ο «ακραίος παίχτης» στη διαπραγμάτευση, και ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να το «απομονώσει» και στα εργασιακά – όπως προσπάθησε να κάνει και για το ασφαλιστικό – παρά να προσπαθήσει να το πείσει για κάποιο συμβιβασμό.

Το μήνυμα Κατρούγκαλου έρχεται μία εβδομάδα αφότου η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα διαμήνυσε εκ νέου ότι χρειάζονται νέες περικοπές στις συντάξεις, καθότι το μέγεθος της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι «μη βιώσιμο» και επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης, επιτάσσοντας μία πολιτική υψηλής φορολόγησης.

«Για να δημιουργηθεί χώρος για τις κοινωνικές δαπάνες που χρειάζονται για να προστατευθούν ευάλωτες ομάδες […] χρειάζεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων και η εφαρμογή μίας νέες φόρμουλας για επιδόματα», ανέφερε το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι στην πιο πρόσφατή ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους, τον Μάιο, το Ταμείο είχε επιτεθεί στη φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση που είχε περάσει η Αθήνα, υποστηρίζοντας οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αφήνουν ανέγγιχτες τις κυριότερες δαπάνες και εξοικονομούν μόλις 0,6 έως 0,9% του ΑΕΠ το 2016.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...