Ομπάμα για Συρία: Η Αμερική πρέπει να κάνει «ορθολογική» χρήση του στρατού

732079-800rs.jpeg

29-09-2016 6:16

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τετάρτη (28/9) ότι δεν είχε ακούσει καμία εναλλακτική ιδέα για τη λύση στον εμφύλιο της Συρίας που δεν κάνει χρήση τεράστιου αριθμού αμερικανικών στρατευμάτων, ακόμα και από επικριτές της πολιτικής του που προσκάλεσε στο Δωμάτιο Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται υπό πίεση να κάνει περισσότερα για τα θύματα του εμφύλιου στη Συρία, που έχει διαρκέσει πεντέμισι χρόνια, μετά από την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός που είχαν συμφωνήσει ΗΠΑ και Ρωσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα και η οποία ακολουθήθηκε από εντατικό βομβαρδισμό του Χαλεπιού.

Ο Ομπάμα επεσήμανε σε στρατιώτες στην αμερικανική βάση στο Φορτ Λι του Νιού Τζέρσεϋ ότι η κατάσταση στη Συρία ήταν συγκλονιστική και ότι ο ίδιος επανεξέταζε την πολιτική της Συρίας σχεδόν κάθε εβδομάδα.

«Φέρνουμε εξωτερικούς κριτές – φέρνω επικριτές της πολιτικής μου να μάθω, ‘Εντάξει, δεν συμφωνείτε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος – πείτε μου τι νομίζετε ότι θα μας επιτρέψει να εμποδίσουμε τον εμφύλιο που συνεχίζεται’», είπε ο Ομπάμα στη συζήτηση, η οποία μεταδόθηκε από το κανάλι CNN.

«Στη Συρία, δεν υπάρχει σενάριο με το οποίο – χωρίς να στείλουμε μεγάλο αριθμό στρατιωτών – θα μπορέσουμε να σταματήσουμε έναν εμφύλιο στον οποίο και οι δύο πλευρές έχουν στυλώσει τα πόδια», είπε.

Ο Ομπάμα είπε ότι ήταν σημαντικό για αυτόν να υπάρξει «ορθολογισμός» στην αποστολή στρατιωτών λόγω των «απίστευτων θυσιών» που περιλαμβάνει κάτι τέτοιο και επίσης διότι ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να επιχειρεί στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η υποστήριξη της μετριοπαθούς αντικυβερνητικής μερίδας της Συρίας νωρίτερα στον πόλεμο πιθανά θα κλιμακωνόταν σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία ή το Ιράν, οι οποίες υποστηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, και θα άφηναν τις ΗΠΑ εκτεθειμένες σε πολλαπλά μέτωπα, είπε ο Ομπάμα.

«Θα υπάρξουν προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο οι οποίες δεν αγγίζουν άμεσα την ασφάλειά μας, όπου θα χρειαστεί να βοηθήσουμε, θα χρειαστεί να βοηθήσουμε την ηγεσία, αλλά το να στείλουμε απλώς περισσότερο στρατό δεν θα αποτελέσει λύση», πρόσθεσε.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr