Όταν ο Τσίπρας έταζε δωρεάν ρεύμα στους αδύναμους: Ένα μακρύ ψέμα με κοντά ποδάρια

731711-2595211.jpg

28-09-2016 6:00

Ο Γερμανός Όττο Φον Βίσμαρκ (1815 – 1898), είχε ορίσει κάποτε την Πολιτική ως την «τέχνη του εφικτού». Σχεδόν ένα και πλέον αιώνα μετά, αυτή η ρήση του «σιδερένιου καγκελάριου» παραμένει επίκαιρη, πόσο δε μάλλον για την Ελλάδα. Δυστυχώς, από αυτή την πολιτική παθογένεια δεν μπόρεσε να ξεφύγει ούτε ο νυν πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Δύο ημέρες προτού λήξει και επισήμως η προθεσμία που έχουν καθορίσει η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ για τον διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους φορολογούμενους, και μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή που οδηγεί στο «φιλετάρισμα» της ενέργειας και δη του ηλεκτρικού ρεύματος στα χέρια των δανειστών, μοιραία ανακαλεί κανείς στη μνήμη του κούφια λόγια και υποσχέσεις.

Το έχουμε πει αρκετές φορές και θα το λέμε συνέχεια: ο κ. Τσίπρας εδώ και σχεδόν μία τετραετία, ακόμη και λίγο προτού ο ΣΥΡΙΖΑ μεταβληθεί σε κόμμα εξουσίας, ακολουθούσε πιστά την παροιμία «με τα λόγια χτίζεις ανώγια και κατώγια». Ένα από αυτά τα επιχειρήματα – «πυροτεχνήματα» ήταν και η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις άμεσες συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η αμείλικτη «διαδικτυακή μνήμη» κάνει θαύματα, επιτρέποντας, μοιραία, τη σύγκριση των δηλώσεων ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και δη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ας γυρίσουμε τον χρόνο προς τα πίσω. Το καλαντάρι δείχνει 27 Ιουνίου 2012. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας εξασφαλίσει ποσοστό ψήφων 16,78% στις εκλογές της 6ης Μαΐου του ιδίου χρόνου, επισκέπτεται τα γραφεία της ΔΕΗ και δηλώνει πως «το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό», ενώ ζητά από τον πρόεδρο της Επιχείρησης να μην προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος, προτού το όλο ζήτημα τεθεί ενώπιον της Βουλής.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 19 Δεκεμβρίου 2014, κι ενώ η χώρα βαίνει ολοταχώς προς εθνικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται την Περιφέρεια Αττικής ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας ανά χείρας το περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Εκεί υπόσχεται ένα «κοινωνικό πρόσωπο», ζητώντας την άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνανθρώπους μας που το είχαν ανάγκη.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2015, η κυβέρνηση του συνθήματος «Πρώτη Φορά Αριστερά» ασκεί την εξουσία, αλλά η χώρα βρίσκεται ήδη ταπεινωμένη με το «Μνημόνιο 3» υπογεγραμμένο και τα capital controls να έχουν πέσει στα κεφάλια των Ελλήνων. Ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου και με το σλόγκαν «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό, κερδίζουμε το αύριο», επιχειρεί να πείσει του πολίτες ότι έκανε τα πάντα, για να βοηθήσει τους πολίτες που είχαν ανάγκη το ηλεκτρικό ρεύμα. 

Μία εβδομάδα αργότερα, και μόλις οκτώ ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ λανσάρει το προεκλογικό του δεκάλεπτο, λέγοντας εκ νέου ότι παρείχε δωρεάν ρεύμα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Η τακτική του «πάρε κόσμε» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...