Η ακτινογραφία του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ

731374-2217813.jpg

27-09-2016 6:14

Στο ταπί του Tae Kwon Dο θα διεξαχθεί πιθανότατα -εάν τελικά δεν αναβληθεί- η μάχη του δεύτερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου. Το δεδομένο αυτού του συνεδρίου είναι ένα και μοναδικό. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επανεκλεγεί στη θέση του προέδρου του κόμματος που ο ίδιος μετάλλαξε τον Ιούλιο του 2013 στο ιδρυτικό του συνέδριο.

Πολλοί θα πίστευαν ότι η αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος είχε τον έλεγχο του 31% της κεντρικής επιτροπής, της εν δυνάμει δελφίνου Ζωής Κωνσταντοπούλου και άλλων αριστερών στελεχών μετά την μεγαλειώδη μνημονιακή κωλοτούμπα του κυβερνώντος κόμματος θα απλοποιούσαν τις διαδικασίες.

Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται εδώ και μήνες μια υπόγεια μάχη χαρακωμάτων. Το γεγονός ότι τα χτυπήματα είναι… βουβά οφείλεται πρωτίστως στην κλασσική συγκολλητική ουσία της πολιτικής, την εξουσία.

Κι από τη στιγμή που κανείς δεν αμφισβητεί ανοιχτά τον αρχηγό, τότε τι ζητούν; Μα την κηδεμονία του εντός ή εκτός εισαγωγικών. Οι τάσεις και οι δελφίνοι προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα όποτε κι αν αυτή έρθει. Έως τότε αναζητούν τη δύναμη των συσχετισμών για να κατοχυρώνουν τις θέσεις τους στο κυβερνητικό σχήμα, στη νομή της εξουσίας, στους διορισμούς, στο βόλεμα στελεχών. Προφανώς υπάρχει και η ιδεολογική αντιπαράθεση αλλά, κακά τα ψέμματα, αυτή πλέον έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Όλοι μαζί ψηφίζουν, όλοι μαζί αποκρατικοποιούν ή ξεπουλάνε, όλοι μαζί κόβουν τις συντάξεις. Ορισμένοι, «κλαίνε» δημοσίως στα μαντήλια ή στα χαρτομάντιλά τους, αλλά αυτό γίνεται απλώς και μόνον για την προσωπική τους εκλογική διάσωση.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επιβάλει τη διάλυση των συνιστωσών, εφευρέθηκαν οι τάσεις που σε μια ισορροπία τρόμου συνυπάρχουν τόσο στην κομματική νομενκλατούρα όσο και στη διακυβέρνηση. Και ο Αλέξης Τσίπρας κινούμενος πολλές φορές στην κόψη του ξυραφιού αναγκάζεται να κάνει πως δεν καταλαβαίνει και να επιχειρεί να καλύψει τις διαφορές και την αντιπάθεια.

Τους τελευταίους μήνες, οι τάσεις και οι ομάδες συμβιώνουν με αρκετή δυσκολία καθώς η κάθε πλευρά επιχειρεί να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες για τη μνημονιακή στροφή, για το τέλος του ονείρου και για την επαπειλούμενη εκλογική ήττα, όπως τουλάχιστον δείχνουν όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Το Καλογρίτσας gate που έπληξε -ενδεχομένως ανεπανόρθωτα- όσο ηθικό πλεονέκτημα είχε απομείνει στο κυβερνών κόμμα αναμένεται να αποτελέσει την αφορμή, τη θρυαλλίδα για τη σύγκρουση που υποφώσκει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα έχουν γίνει ένα κουβάρι που έρχεται με ταχύτητα από το βυθό προς την επιφάνεια. Συμμαχίες και φιλίες δοκιμάζονται, υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται σε κατάσταση πολεμικής σύγκρουσης. Οι προεδρικοί, οι Ομάδα των 53, η Πλατφόρμα 2010, οι Πασοκογενείς αλλά ανεξάρτητοι-μεμονωμένοι ακονίζουν τις ματσέτες τους. Ναι, η μάχη που ήδη διεξάγεται στο δρόμο προς το συνέδριο θα έχει και πολλά στοιχεία ανταρτοπόλεμου.

Από εκεί και πέρα, τα μέτωπα που έχουν συμπτυχθεί έχουν και πολλά στοιχεία ανορθοδοξίας. Για παράδειγμα η συμμαχία του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που έχει κορυφή του παγόβουνου τη στήριξη στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα τους έχει φέρει απέναντι στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον πασοκογενή συμμαχό του, υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Ο τελευταίος, μετά την αποχώρηση του Αλέξη Μητρόπουλου θέλει να κατοχυρωθεί ως ο ηγέτης της πολυπληθούς αυτής ομάδας κατοχυρώνοντας μάλιστα ισχυρή εκπροσώπηση στη νέα κεντρική επιτροπή.

Ο βασικός του αντίπαλός του σε αυτή την προσπάθεια είναι ο επίσης πασοκογενής υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής που βρήκε την ευκαιρία να τον «υποδείξει» εμμέσως αλλά σαφέστατα ως έναν από τους υπεύθυνους του φιάσκου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αυτή είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Ας δούμε όμως πως συντάσσονται οι… στρατοί και οι παρέες στο δρόμο προς το συνέδριο:

Η Ενωτική Κίνηση

Μετά την ανάληψη της εξουσίας και την υπογραφή του Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ενωτική Κίνηση έγινε ο βασικός… σωματοφύλακας του Αλέξη Τσίπρα, Με σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν» ο πυρήνας της κίνησης όχι μόνον αγωνίζεται με νύχια και δόντια για την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αλλά και διευρύνει ταυτόχρονα καθημερινά την επιρροή της στο κόμμα και το κράτος.

Άτυπος ηγέτης της τάσης αυτής είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς που συνεργάζεται στενά με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο. Επίσης, σημαντικό ρόλο έχουν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Γιάννης Μπουρνούς, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτρος Καραγεώργος και Νίκος Σκορίνης, καθώς και τα στελέχη Στέλιος Παππάς και Κώστας Πουλάκης.

Πλατφόρμα 2010

Από το 2010 η συγκεκριμένη τάση έχει σαφή και διακριτό ρόλο υπό την άτυπη ηγεσία μιας τριπλέτας στελεχών. Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας έχουν ρόλο καθοδηγητή.

Πολύ κοντά τους, αν και όχι πλήρως ταυτισμένοι μαζί τους βρίσκονται δύο προβεβλημένα στελέχη: Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η Ομάδα των 53+

Θεωρητικά αποτελούν την εσωκομματική αντιπολίτευση. Παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης τους Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν αυτός που τελικά διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο με τους δανειστές καθώς και όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που φέρνουν οι αξιολογήσεις, η κριτική τους εστιάζεται κυρίως σε θεσμικά θέματα όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση, η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, η διαχείριση του προσφυγικού. Βασικός τους στόχος είναι να αποτρέψουν τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που βλέπουν να έρχεται με ταχύτητα τυφώνα.

Στην κομματική πυραμίδα έχουν σημαντική δύναμη παντού: Στην Πολιτική Γραμματεία υπάρχουν ο Μιχάλης Υδραίος, ο Χάρης Γολέμης, ο Πάνος Λάμπρου και ο Μιχάλης Σαρρής. Στο υπουργικό Συμβούλιο εκπροσωπούνται από  τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, τον υφυπουργό ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση και την Θεανώ Φωτίου. Σημαντική είναι η δύναμη που υπάρχει και στην κοινοβουλευτική ομάδα με τους Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστο Καραγιαννίδη, Αννέτα Καββαδία, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Χρήστο Μαντά, Ελένη Σταματάκη, Γιώργο Κυρίτση και τον Μάκη Μπαλαούρα. Στο ίδιο μήκος κύμματος κινείται η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγγου.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr