Τηλεοπτικές άδειες: Η Κομισιόν ερευνά αν απειλείται η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

commission99_536_355

26-09-2016 19:41

“Η Κομισιόν παρεμβαίνει από τη στιγμή που έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η διαδικασία χορήγησης των αδειών θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του Τύπου”, γνωστοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο Έτινγκερ, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο ο περιορισμός των αδειών στην Ελλάδα σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς συνιστά απειλή για την ελευθερία του Τύπου, είπε: “Το ερώτημα αν οι άδειες θα είναι για 4, 5, 6 ή 10 για δημόσιους ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι, βασικά, (per se), υπόθεση των εθνικών κρατών και της ελεύθερης διαδικασίας λήψης αποφάσεων των κοινοβουλίων”, απάντησε ο κ. Έτινγκερ.

Όπως είπε στη συνέχεια, αυτό το διάστημα ο ίδιος δέχεται από την Ελλάδα “προειδοποιήσεις” ότι η κυβέρνηση θέλει να “καθυποτάξει” τον Τύπο και τους καναλάρχες. Σε περίπτωση που η Κομισιόν διαθέτει “αποδεικτικά στοιχεία τότε, ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να κινηθούμε εναντίον της στη βάση της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ”. Όπως τόνισε ο κ. Έτινγκερ η όλη υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση. Χωρίς να τους κατονομάσει, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι επ’ αυτού συνεργάζεται με δύο Έλληνες ευρωβουλευτές.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE