Ισπανία: Πρώτη δίκη για πρώην τραπεζίτη, με «άρωμα» ΔΝΤ


26-09-2016 15:54
Πανάκριβες τσάντες, ξενοδοχεία πολλών αστέρων και φιέστες σε ντισκοτέκ… Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ροντρίγκο Ράτο, που δικάζεται για πρώτη φορά στην Ισπανία, καλείται να απαντήσει για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες του όταν ήταν τραπεζίτης.

Ένα απλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έκανε λόγο για «κρυφές κάρτες Visa» και  αποκαλύφθηκε το 2013 από μια δημοσιογράφο μεταξύ 8.000 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα οποία είχε γίνει πειρατεία, οδήγησε τελικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου αυτό το πρώην στέλεχος του κυβερνώντος σήμερα δεξιού ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ).

Η δίκη άρχισε σήμερα (26/09), με τον Ράτο και 65 υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη διοικητικών συμβουλίων της Caja Madrid και στη συνέχεια της Bankia να κάθονται στο εδώλιο των κατηγορουμένων για υπεξαίρεση χρημάτων. Κατηγορούνται ότι ρύθμισαν προσωπικές τους δαπάνες με «κρυφές» κάρτες visa, τις οποίες είχαν στη διάθεσή τους για την ψυχαγωγία τους χωρίς τίποτε να αιτιολογούν ούτε να δηλώνουν στην εφορία.

Η δίκη αφορά την υπεξαίρεση 12 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2003 και 2012.

Ο 67χρονος Ράτο παραμένει ο διασημότερος μεταξύ των εναγομένων: υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ από το 1996 έως το 2004, και στη συνέχεια επικεφαλής του ΔΝΤ μέχρι το 2007. 

Η καταστροφική του σταδιοδρομία ως τραπεζίτης στην Ισπανία δεν διήρκησε παρά δύο χρόνια, από το 2010 έως το 2012, αλλά κατέληξε να προκαλέσει το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας.

Το 2012 το κράτος χρειάστηκε να εθνικοποιήσει την τραπεζική κοινοπραξία διοχετεύοντας σε αυτήν 23 δισεκατομμύρια ευρώ για να τη σώσει, επισπεύδοντας τον δανεισμό της χώρας με ένα ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα.

Ανάμεσα στους 64 άλλους κατηγορούμενους είναι πολλά μέλη του ΡΡ αλλά επίσης μερικές προσωπικότητες από τον συνδικαλιστικό χώρο και αριστερά κόμματα. Ένας διαχειριστής που εκπροσωπούσε την Ενωμένη Αριστερά, το κόμμα του διαδέχθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα, κατηγορείται για δαπάνες 456.500 ευρώ.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr