Γαλλία: Το Καλαί επισκέπτεται ο Φρανσουά Ολάντ

731135-hollande.jpg

26-09-2016 11:37

Την αποκαλούμενη «ζούγκλα» του Καλαί στη βόρεια Γαλλία, όπου βρίσκονται «στοιβαγμένοι» από 7.000 έως 10.000 μετανάστες, επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα (26/09) ο πρόεδρος της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι πρέπει να «διαλυθεί εντελώς και οριστικά» ο τεράστιος καταυλισμός προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα φθάσει μέχρι τέλους» και ζητώντας από τους Βρετανούς «να αναλάβουν το μέρος που τους αναλογεί» για την επίλυση του προβλήματος. Ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών αυτών που έφθασαν από τη Συρία, την Ερυθραία και το Σουδάν θέλουν να φθάσουν στη Βρετανία.

«Θέλω να εκφράσω την αποφασιστικότητά του για το ότι θέλω να δω τις βρετανικές αρχές να αναλαμβάνουν το μερίδιό τους στην ανθρωπιστική προσπάθεια που η Γαλλία επιτελεί εδώ και θα συνεχίσει να επιτελεί αύριο», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν σημαίνει ότι επειδή η Βρετανία πήρε μια κυρίαρχη απόφαση, αποδεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τη Γαλλία», τόνισε υποδηλώνοντας την ψήφο υπέρ του Brexit και τις διμερείς συμφωνίες του Τουκέ, οι οποίες μετατόπισαν στο Καλαί τα βρετανικά σύνορα.

Η γαλλική δεξιά, έχοντας αρχίσει την εκστρατεία για τις προκριματικές εκλογές ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, άδραξε την ευκαιρία με το θέμα της μετανάστευσης και πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις της εναντίον της πολιτικής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ που επί μακρόν παρέμενε σιωπηλός για το πολύ ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης, τις τελευταίες ημέρες ασχολείται εμφανώς με το θέμα αυτό, μεταβαίνοντας σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών το Σάββατο, στην κεντρική Γαλλία και με την σημερινή επίσκεψη στο Καλαί.

Όπως και ο αντίπαλός του της δεξιάς Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πήγε στο Καλαί στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο Ολάντ δεν θα μεταβεί στον καταυλισμό της «Ζούγκλας» όπου επικρατεί μεγάλη ένταση.

Δραματική η κατάσταση για τους μετανάστες

Η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά στον καταυλισμό, με μετανάστες που διαμένουν σε αυτόν να πολλαπλασιάζουν τις προσπάθειες διέλευσης στη Βρετανία, παρά τους κινδύνους. Δώδεκα μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή αυτή από την αρχή της χρονιάς, οι πέντε μεταξύ αυτών παρασύρθηκαν από διερχόμενα οχήματα κοντά στο λιμάνι.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πρόσφατα να καταστρέψει τον καταυλισμό της «ζούγκλας» πριν από τον χειμώνα και να κατανείμει τους πρόσφυγες σε κέντρα υποδοχής που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο ΕιδήσεωνΠΗΓΗ : Newsbomb.gr