Πάνω από 800 πτωχεύσεις σε μία πενταετία

730843-louketo.jpg

25-09-2016 8:08

Βροχή τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις – Στον πτωχευτικό κώδικα και οι εταιρείες παραγωγής των μεγαλοκαναλαρχών με τα «θαλασσοδάνεια». 

Τα στοιχεία που προκύπτουν από το ρεπορτάζ είναι συγκλονιστικά. «Τσουνάμι» πτωχεύσεων σε όλους τους τομείς – Δείτε ποιες εταιρείες υπάχθηκαν στον πτωχευτικό κώδικα

Μεταξύ των ηχηρών λουκέτων που απασχόλησαν την επικαιρότητα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ορισμένα «σιωπηρά» λουκέτα, πολύ γνωστών μεγαλοεργολάβων της ενημέρωσης που χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και στα δημόσια ταμεία.

Για παράδειγμα, όπως πρώτο παρουσιάζει το Newsbomb.gr, το «λουκέτο» στην εταιρία παραγωγής «T.V.E» συνιδιοκτησίας Ελματζιόγλου, Πήγασος Εκδοτική ΑΕ και Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη μπήκε στις 30 Ιουνίου 2016! Ένα μήνα μετά την πτώχευση της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» εκδικάστηκε για πολλοστή φορά στο Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση πτώχευσης της γνωστής εταιρίας παραγωγής «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (T.V.E.)», ενώ στις 30 Ιουνίου δημοσιεύτηκε η απόφαση που δέχεται την σχετική αίτηση.

biblio ptwxwfsews

Από τα στοιχεία που διαθέτει το Newsbomb.gr φαίνεται ότι η εταιρία, που έχει δημιουργήσει σειρές όπως η υπερπαραγωγή «Το νησί», «Τα μυστικά της Εδέμ», «Βέρα στο δεξί», «Οι μάγισσες της Σμύρνης» και πολλές ακόμη επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης, έκανε προσπάθειες επί διετία…

Η πρώτη αίτηση συζητήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 2014 και η απόφαση που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ήταν απορριπτική. Στις 11 Νοεμβρίου του 2015 η εταιρία επανήλθε με νέα αίτηση, αλλά τον Φεβρουάριο του 2016 το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλλει την έκδοση οριστικής απόφασης, διατάσσοντας επανάληψη της συζήτησης. Τελικά μετά την τελευταία συζήτηση, αυτή της 11ης Μαΐου 2016, το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία κάνει δεκτή την αίτηση πτώχευσης.

Ξεπέρασαν τις 800 οι πτωχεύσεις την τελευταία πενταετία

Περισσότερες από 800 πτωχεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων «δίνουν» τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών για την πενταετία 2010 έως 2015. Ο συνολικός αριθμός έχει φτάσει στις 858 περιπτώσεις, ενώ 611 είναι οι εταιρίες που πτώχευσαν τελικά και 247 φυσικά πρόσωπα. Η πτώση που καταγράφεται είναι σημαντική από το 2010, όπου και εκδόθηκαν 170 αποφάσεις πτώχευσης, αριθμός που «έπεσε» τελικά στις 88 το 2015.

Αν και η πτώση των πτωχεύσεων «φαντάζει» με βελτίωση της οικονομίας, αυτή είναι μια λανθασμένη ερμηνεία. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί αρμόδια πηγή του Πρωτοδικείου Αθηνών, «μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν κινείται δικαστικά έναντι των οφειλετών λόγω των μακροχρόνιων διαδικασιών αλλά και η ταυτόχρονη ύπαρξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που λόγω προβλημάτων ρευστότητας διακόπτουν οριστικά τις εργασίες τους χωρίς να κηρυχθούν σε πτώχευση και συνεπώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταγεγραμμένες ως πτωχευμένες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας».

Ταυτόχρονα, σημαντική μερίδα καταφεύγει σε διαδικασία εξυγίανσης, ενώ υπάρχουν πλέον προστατευτικοί νόμοι και ρυθμίσεις, όπως η αναστολή των πλειστηριασμών των τελευταίων ετών, η ρύθμιση των 100 δόσεων και ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι επιχειρήσεις που αιτήθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών την υπαγωγή τους στην διαδικασία συνδιαλλαγής/εξυγίανσης του άρθρου 99 ΠτΚ και εκκρεμεί επ’ αυτών από την εισαγωγή του θεσμού μέχρι σήμερα η έκδοση δικαστικής απόφασης, ανέρχονται σε 154, εκ των οποίων 144 αιτήσεις αφορούν σε νομικά πρόσωπα και 10 αιτήσεις αφορούν σε φυσικά πρόσωπα. «Η πτώχευση είναι σφραγίδα. Δημιουργεί ασπίδα προστασίας. Τα εργαλεία χαλάρωσης επιθετικής πολιτικής έχουν οδηγήσει σε λιγότερες πτωχεύσεις. Υπάρχουν πλέον τα προληπτικά της πτωχεύσεις εργαλεία. Προσπαθούν οι επιχειρήσεις να ανοίξουν διαδικασία εξυγίανσης είτε βρίσκοντας επενδυτή, είτε ερχόμενες σε συμβιβασμό με τράπεζες και δανειστές», αναφέρει.

Από το 2010 έως το 2015 ο αριθμός των επιχειρήσεων που μπήκαν σε διαδικασία εξυγίανσης ακουμπά τις 291. Όμως η πτώση είναι δραματική από το 2010, όπου εγκρίθηκαν 86 περιπτώσεις, στο 2015 που έφτασαν μόλις τις 25. Μάλιστα, με μια προσεκτικότερη παρατήρηση στους αριθμούς διαπιστώνεται η αδυναμία εξυγίανσης μιας επιχείρησης. Για παράδειγμα το 2010, άνοιξε για 82 επιχειρήσεις η διαδικασία εξυγίανσης και μόλις 4 πέρασαν στο στάδιο επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr