Αυτοψία της DW στη Μόρια: Η συμφωνία μετέτρεψε το νησί σε… φυλακή

730743-19570231_303.jpg

24-09-2016 14:33

Ως ένα τρομακτικό δημιούργημα περιγράφει τις υποδομές του hot spot της Μόριας η Deutsche Welle, μετά από την αυτοψία που πραγματοποίησε μετά τη φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει μετατρέψει το νησί σε μία φυλακή, με σύστημα που καταρρέει. Η διαδικασία ασύλου είναι αργή και οι πρόσφυγες πιστεύουν ότι γίνονται διακρίσεις ανάλογα με τις χώρες καταγωγής.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι που εξετάζουν τα αιτήματα, στις υπηρεσίες ασύλου, δεν ξέρουν το νόμο για τους πρόσφυγες, ούτε πώς να πάρουν συνέντευξη από τους ανθρώπους. Και οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν έχουν ιδέα για το νόμο. Είναι μία ανυπόφορη κατάσταση», σχολιάζει η δρ. Μπάρμπαρα Χάρελ Μποντι, που έχει ιδρύσει το Κέντρο προσφυγικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Τριπλό συρματόπλεγμα μπροστά, αστυνομικοί και στρατιώτες μόνιμα παρόντες. Μοιάζει με μία ανοιχτή φυλακή για χιλιάδες ανθρώπους», περιγράφουν οι ανταποκριτές της Deutsche Welle, που βρέθηκαν στη «γειτονιά» των Αφρικανών μέσα στο hotspot.

«Εκεί ο φράχτης είναι λιγότερο περιοριστικός, υπάρχουν τρύπες κάθε λίγα μέτρα. Οι πρόσφυγες βγαίνουν από αυτές, για να περπατήσουν στους ελαιώνες γύρω από τη Μόρια ή να χαλαρώσουν σε κοντινές καντίνες».

«Το μέρος είναι απαίσιο. Είναι μία φυλακή. Οι συνθήκες απαίσιες. Δεν έχουμε νερό στα ντους, κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να πάμε στα χωράφια για τις ανάγκες μας, γιατί είναι φρικιαστική η μυρωδιά και η υγιεινή στις τουαλέτες», είπε ένας Νιγηριανός στην Deutsche Welle.

Μετά από τη φωτιά της Δευτέρας, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του hotspot, είναι ορατός ο εκνευρισμός των προσφύγων, που αυξάνεται εδώ και καιρό, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι περισσότεροι Αφρικανοί δηλώνουν ότι τους κακομεταχειρίζονται οι υπηρεσίες ασύλου εκεί, οι οποίες- όπως ισχυρίζονται- δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα αιτήματά τους και δίνουν προτεραιότητα σε πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή.

«Δεν είμαστε πολίτες, είμαστε πρόσφυγες… ή στην πραγματικότητα δεν είμαστε ούτε αυτό. Στη Μόρια είμαστε φυλακισμένοι», λένε ο Ομάρ από τη Σομαλία και ο Γουαλά από την Ερυθραία.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr