Το ΔΝΤ ζητά μείωση συντάξεων και ο Τσακαλώτος καλωσορίζει τη θέση για το χρέος

730541-tsakalotos.jpg

23-09-2016 16:43

Φαίνεται πως η τακτική «μαστίγιο και καρότο» που εφαρμόζει το ΔΝΤ στην Ελλάδα αρέσει στον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τηλεδιάσκεψη που είχε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου με την ελληνική πλευρά, ζήτησε να μειωθούν οι συντάξεις, καθώς όπως είπε, ο νόμος Κατρούγκαλου αφορά σε μελλοντικές συντάξεις και δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Επίσης, υποστήριξε ότι ο φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός και σύστησε να μειωθεί από τη μία αλλά να διευρυνθεί η φορολογική βάση, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου.

Ως «αντίβαρο» στο τσουνάμι, επιμένει στην ελάφρυνση χρέους.

Για τον κ. Τσακαλώτο λοιπόν η θέση αυτή του Ταμείου είναι θετική.

Σε δήλωσή του, επισημαίνει ότι «καλωσορίζουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους».

Ωστόσο, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης».

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στην Αθήνα στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του. Στο προκαταρκτικό πόρισμα, το Ταμείο ζητεί να υπάρξει από τους Ευρωπαίους περαιτέρω ελάφρυνση -πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εξετάζεται- του χρέους, όπως και να υποστηρίξει πλήρως η Ευρώπη την Ελλάδα στο προσφυγικό.

Ταυτόχρονα, όμως, επανέρχεται στις γνωστές θέσεις του, καθώς ζητεί να μειωθούν περαιτέρω οι τρέχουσες συντάξεις, να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές, να μη γίνουν νέες ρυθμίσεις για οφειλές σε εφορία-ταμεία, να προχωρήσουν οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να επικεντρωθούν οι φορολογικοί έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν, να απελευθερωθούν πλήρως επαγγέλματα και αγορές, να αυξηθεί το όριο για τις ομαδικές απολύσεις κ.ά.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr