Ντροπή: Τα Μνημόνια διαλύουν τους Έλληνες και τα κόμματα «τσεπώνουν» εκατ. ευρώ από «θαλασσοδάνεια»

730330-2237721.jpg

23-09-2016 6:01

Ο Σεπτέμβριος του 2016 κοντεύει να τελειώσει, και την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται έρμαιο των δεσμεύσεών της απέναντι στους δανειστές και ο λαός «γονατίζει» καθημερινά εξαθλιωμένος, εξαιτίας του «Μνημονίου 3», ένα απίστευτο σκάνδαλο παραμένει στο απυρόβλητο, παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη ειδική έρευνα στη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Ο λόγος γίνεται για τα δάνεια και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Και μπορεί ήδη κόμματα, όπως η ΝΔ να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπουν σε νέο δανεισμό, όμως σχεδόν καμία από τις πολιτικές παρατάξεις δεν κάνει το παραμικρό, για να τηρήσει έστω και το στοιχειώδες γράμμα του νόμου, που διέπει το καθεστώς της δημοσιότητας των εσόδων και των εξόδων τους. Και την ίδια στιγμή, η τρίτη δόση του 2016 που δίδεται ως κρατική επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ!

Επί της ουσίας, τα ίδια τα κόμματα εμπαίζουν με τον χειρότερο τρόπο τους πολίτες αυτή της χώρας, σφυρίζοντας αδιάφορα. Άλλωστε, τα «θαλασσοδάνεια» που λάμβαναν κατά καιρούς και γενικότερα οι πηγές χρηματοδότησής τους συνιστούν σίγουρα ένα από τα πιο μελανά κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής Ιστορίας.

Οι ισολογισμοί τους, ακόμη κι αυτοί οι πλημμελώς καταρτιζόμενοι δεν δίνονται στη δημοσιότητα και όταν δημοσιεύονται αυτό γίνεται σχεδόν κρυφά.

Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις…

Είναι, με απλά λόγια, απίστευτο: Πώς είναι δυνατόν στην εποχή του Διαδικτύου να μην υπάρχουν αναρτημένα πουθενά επισήμως τα οικονομικά τους στοιχεία; Σε κανέναν κομματικό ιστότοπο – με μόνη ίσως εξαίρεση το Ποτάμι –  δεν υπάρχουν εμφανώς παραπομπές σε ό,τι αφορά στα έσοδα και κυρίως στις δαπάνες τους. Κανείς δεν γνωρίζει πώς μοιράζονται τα χρήματα που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, πόσους υπαλλήλους έχουν, τι χρήματα τους δίνουν κι αν τους τα δίνουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπάρχει ειδικό τεύχος για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων. Εκεί, λοιπόν, η βασική υποχρέωση των κομματικών μηχανισμών είναι να αναρτούν τους οικονομικούς απολογισμούς των εκλογικών αναμετρήσεων. Κι όμως! Κανένα κόμμα δεν έχει στείλει στο Εθνικό Τυπογραφείο ισολογισμό εσόδων και δαπανών για τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ούτε ένα!

Σε παλαιότερο δημοσίευμά του το Newsbomb.gr επισήμαινε το αδιανόητο για οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος της γης: «Αν μπείτε στον πειρασμό να αναζητήσετε τους ισολογισμούς των κομμάτων θα διαπιστώσετε ότι δεν δημοσιεύονται σε κανένα κρατικό φορέα!

Ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε η Βουλή έχουν συγκεντρωμένα τα οικονομικά στοιχεία των κομμάτων. Ούτε καν στο Εθνικό Τυπογραφείο, που είναι υπεύθυνο για την έκδοση των Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης δεν δημοσιεύει ισολογισμούς κομμάτων.

Για να δείτε τα οικονομικά των κομμάτων πρέπει να είστε συνδρομητής στο αρχείο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου! Μιλάμε δηλαδή για το άκρον άωτον της διαπλοκής. Το πολιτικό σύστημα δημοσιεύει τα οικονομικά του στο “συντεχνιακό” όργανο των εκδοτών και αυτοί που μας κυβερνούν επιμένουν ότι θα πατάξουν το “τρίγωνο της διαπλοκής!”»

Το site της Ένωσης Ιδιοκτητών (eihea.gr) δεν υφίσταται πλέον και στη θέση που λειτουργούσε εμφανίζεται μια ανάρτηση για εξοπλισμό εστιατορίων. Η προχειρότητα ζει και βασιλεύει!

Αμείλικτα ερωτήματα

Έτσι, καταλήγουμε μοιραία στην ανάλυση δύο δεδομένων, τα οποία, εάν τα εξηγούσαμε με απλά μαθηματικά, ο λόγος τους θα ήταν κάπως έτσι: Κουμπαράδες κομμάτων / Τσέπες Ελλήνων = ποσά αντιστρόφως ανάλογα. Γιατί, αυτό, ακριβώς συμβαίνει: όσο τα κόμματα γεμίζουν τους κορβανάδες τους, τόσο η φτωχοποίηση κυριεύει τις ζωές των Ελλήνων.

Αφού, λοιπόν, τα κόμματα λάμβαναν επί μακρόν «θαλασσοδάνεια», κι αφού εξακολουθούν να λαμβάνουν ακόμη και σε καιρούς βαθιάς οικονομικής κρίσης κρατική οικονομική ενίσχυση, γιατί δεν κάνουν κάτι πολύ απλό; Να μοιράσουν τα ποσά από της επιχορήγησης σε δομές αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας που ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας και κινδυνεύουν πλέον, ελέω Μνημονίου, να χάσουν τις περιουσίες τους;

Δεν είναι, άραγε, υποκρισία, όταν τα κόμματα εξουσίας ή αντίστοιχα τα κόμματα διαμαρτυρίας μιλούν για «κοινωνική δικαιοσύνη» και την ίδια στιγμή τσεπώνουν ζεστό χρήμα, μέρος του οποίου πηγαίνει προς «ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς»;

Ήδη μέχρι τον Ιούλιο του 2016 η κρατική επιχορήγηση ανερχόταν συνολικά σε 6.457.000 ευρώ (4.520.000 ευρώ από την α’ δόση και 1.937.000 ευρώ από τη β’ δόση). Εάν σε αυτά τα ποσά προστεθεί και η τελευταία δόση της χρονιάς, τότε μιλάμε για ένα ποσό που σε ετήσια βάση ανέρχεται περί τα 12 εκατ. ευρώ. Είπατε κάτι;ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...