Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Φωκά του κηπουρού (22 Σεπτεμβρίου)

730061-4001a82e3e57411bb9e8798b3b72d2fc_l.jpg

22-09-2016 15:35

Η Εκκλησία σήμερα, τιμά τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ισαάκ και Μαρτίνου και Φωκά του κηπουρού.

Ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός καλλιεργούσε με πολλή επιμέλεια τον μικρό κήπο που διατηρούσε από τα λίγα εισοδήματα που έπαιρνε. Ασκούσε στη ζωή του την ολιγάρκεια και την αυτάρκεια, ώστε να έχει την ευχέρεια να βοηθά και τους φτωχούς συνανθρώπους του, και παράλληλα, αδιάκοπα και με επιμέλεια, μελετούσε την Αγία Γραφή, για να γνωρίσει το Λόγο του Θεού και να ενισχυθεί πνευματικά από την μελέτη της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός αξιολογούσε τη ψυχή του, ως πνευματικό κήπο και προσπαθούσε να την καλλιεργεί συνέχεια ώστε να μη γεμίσει με πνευματικά αγκάθια. Το ίδιο προσπαθούσε να πράττει και με τους χριστιανούς που ερχόντουσαν κοντά του για πνευματική ωφέλεια, όταν η φήμη του άρχισε ήδη να γίνεται ευρύτερα γνωστή. Μαρτυρείται ότι με την ταπείνωση και την προσευχή μετέβαλε και απίστους να ασπαστούν την αληθινή εν Χριστώ διδασκαλία.

Όπως ήταν φυσικό ένεκα φθόνου, για την όλη πνευματική του δραστηριότητα ο Άγιος Φωκάς καταγγέλθηκε και καταδικάστηκε σε δι’αποκεφαλισμού θάνατο, τον οποίο δέχθηκε με πίστη και θάρρος, όπως διαβάζουμε στο vimaorthodoxias.gr.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr