Να κατεδαφιστεί ή όχι; Το δίλλημα των αυστριακών για το σπίτι που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ

729972-austria-hitler-house.jpg

22-09-2016 6:29

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ληφθεί η απόφαση ως προς την κατεδάφιση ή όχι, του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε, ο Αδόλφος Χίτλερ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (21/9) στη Βιέννη, εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα ο οποίος υποστηρίζει την κατεδάφιση ως την “καθαρότερη λύση”, αλλά αυτό αποτελεί “προσωπική” του γνώμη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σομπότκα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προκαταβάλλεται η απόφαση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία εξετάζει τις προτάσεις ως προς το μέλλον του σπιτιού του Χίτλερ, όπως για παράδειγμα μία μετατροπή του σε μουσείο ή την κατεδάφισή του.

Υπέρ της διατήρησης του κτιρίου τάσσεται η αποκαλούμενη “Πρωτοβουλία Διατηρητέων Μνημείων”, όπως και η Διεθνής Επιτροπή Διατήρησης Μνημείων. Επίσης κατά της κατεδάφισης φέρεται να τοποθετούνται τόσο ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, όσο και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ.

Ο γνωστός Αυστριακός πολιτικός επιστήμονας Αντρέας Μάισλινγκερ, του οποίου τα σχέδια και οι προτάσεις για τη μετατροπή του κτιρίου σε ένα “Σπίτι της ευθύνης” βρίσκουν πολλούς υποστηρικτές στην Αυστρία και στο εξωτερικό, εκφράζει φόβους πως μία κατεδάφιση θα προξενούσε αντίθετα αποτελέσματα, χωρίς να συμβάλει σε μία απομυθοποίηση του.

Για το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών (το οποίο από το 1972 νοικιάζει το σπίτι από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι το 2011 ήταν εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες) ύψιστο μέλημα είναι να αποτραπεί να γίνει αυτό το οίκημα τόπος προσκυνήματος ή μνημείο που θα επισκέπτονται νεοναζιστές.

Όπως επισημαίνει επανειλημμένα ο υπουργός Εσωτερικών, για να προληφθεί μία τέτοια εξέλιξη πρέπει να προχωρήσει η απαλλοτρίωση του σπιτιού (σ.σ. για την οποία αναμένεται γνωμοδότηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προς ψήφιση σχετικού νόμου από την αυστριακή Βουλή) , διότι, όπως τονίζει ο ίδιος, έχουν αποτύχει όλες οι έως τώρα προσπάθειες συνεννόησης με την ιδιοκτήτρια, ως προς τη δυνατότητες χρήσης και πώλησης του σπιτιού.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr