Γκάμπριελ: Η Ρωσία ζητά από τις ΗΠΑ την προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

729975-gaput.jpg

22-09-2016 4:58

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζητά από τις ΗΠΑ να προστατέψουν τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, δήλωσε ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά από συνάντηση μαζί του στη Μόσχα.

Ρωσία και ΗΠΑ διαφωνούν για την ευθύνη της καταστροφής από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή κοντά στο Χαλέπι τη Δευτέρα, η οποία διέκοψε την συμφωνία εκεχειρίας στη χώρα.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ευθύνη ανήκει σε ρωσικά μαχητικά, το οποίο αρνείται η Μόσχα, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμιζε χθες ότι ένα μη επανδρωμένο σκάφος των ΗΠΑ βρισκόταν στην περιοχή, όταν έγινε η επίθεση.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πούτιν για περίπου μία ώρα, υποστήριξε ότι ο Ρώσος ηγέτης αρνείται την συμμετοχή της Ρωσίας στο συμβάν και πρόσθεσε ότι έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την επανεγκατάσταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Η επιθυμία του Πούτιν, είπε ο Αντικαγκελάριος, είναι “να μην είναι διαθέσιμη μόνο η Ρωσία με τις δικές της δυνάμεις για την παρακολούθηση τέτοιων αποστολών”, αλλά να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ.

“Αυτό αποτελεί μία από τις μεγάλες διαφωνίες – ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό – τουλάχιστον μέχρι στιγμής”, πρόσθεσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος προέτρεψε τον Ρώσο ηγέτη να χρησιμοποιήσει το κύρος του για να πείσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να αποκλιμακώσει την ένταση στη Συρία.

Η Γερμανία πιστεύει ότι ο συριακός στρατός συμμετείχε στην επίθεση, είπε ο Γκάμπριελ στον Πούτιν. “Ασφαλώς δεν συμφωνήσαμε σε αυτό το θέμα”, δήλωσε στον Τύπο ο Γκάμπριελ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr