Athens Democracy Forum: Ο πολιτισμός συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας

729450-nyt-architecture-democracy.jpg

21-09-2016 11:20

Με την ενότητα «Αρχιτεκτονική και Δημοκρατία» ολοκληρώθηκε το φετινό «Athens Democracy Forum» των New York Times, μεταφέροντας τις εργασίες του από την Αθήνα στο ειδυλλιακό μεσσηνιακό τοπίο του «Costa Navarino».

Ρεπορτάζ: Διονυσία Προκόπη 

Τον κεντρικό κορμό του φόρουμ, το οποίο διεξήχθη από τις 13 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, απασχόλησαν τα ζητήματα που εγείρουν για τους δημοκρατικούς θεσμούς, η μεταναστευτική – προσφυγική κρίση και η θρησκευτική μισαλλοδοξία, καθώς και με ποιο τρόπο το επιχειρείν μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της δημοκρατίας. Πρόκειται για την τέταρτη διοργάνωση του αμερικανικού εκδοτικού οργανισμού στη χώρα μας, η οποία έχει αποκτήσει χαρακτήρα θεσμού με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, το χώρο της πολιτικής και των media και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο στόχος των New York Times ήταν να καθιερώσει ένα φόρουμ, όπου θα συζητιούνται τα κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης δημοκρατίας, που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, δήλωσε στο Newsbomb.gr ο κ. Αχιλλέας Τσάλτας, αντιπρόεδρος «International New York Times Conferences». Η επιλογή της Αθήνας ως τόπου διεξαγωγής του φόρουμ δεν ήταν τυχαία, προσθέτει ο κ. Τσάλτας, τόσο για ιστορικούς λόγους ως γενέτειρα της δημοκρατίας, όσο και γιατί η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. «Η Costa Navarino είναι το αποκορύφωμα του φετινού συνεδρίου, καθώς συζητάμε το πολιτιστικό σκέλος» ανέφερε ο Ελληνοαυστραλός αντιπρόεδρος των «International New York Times Conferences».

Η φετινή πολιτιστική ενότητα του φόρουμ ήταν αφιερωμένη στη σχέση αρχιτεκτονικής και δημοκρατίας. Στο κεντρικό ερώτημα, αν η αρχιτεκτονική είναι ή μπορεί να είναι δημοκρατική, κλήθηκαν να απαντήσουν οι αρθρογράφοι των New York Times Πολ Κρούγκμαν και Ρότζερ Κοέν, ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πέτρος Θέμελης, ο συγγραφέας και θεωρητικός της ανάπτυξης πόλεων Τσαρλς Λάντρι και ο αρχιτέκτονας Πάτρικ Σουμάχερ. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος των New York Times, Φάρα Νεϊέρι.

nyt costanavarino1

Ξεκινώντας από την αρχαιοελληνική έννοια της ισομοιρίας (σ.σ. ισοκληρία, ίση συμμετοχή στη γη για όλους), ο προβληματισμός των ομιλητών επικεντρώθηκε στη δημοκρατικότητα των πόλεων του 20ου και 21ου αιώνα. Αν δηλαδή, η οικονομική γεωγραφία, πού θα παράγουμε και πού θα ζούμε, περιορίζει ή ενισχύει τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά μιας πόλης και σε δεύτερο επίπεδο μιας κοινωνίας. Η άνοδος στις τιμές των σπιτιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, η δυνατότητα συνάντησης και αλληλεπίδρασης των διαφορετικών τμημάτων μιας πόλης, η κυριαρχία του οικονομικού ορθολογισμού πάνω στην αρχιτεκτονική ιδέα, η ευθύνη των πολιτών για τη διεκδίκηση δημόσιων χώρων και η επιρροή της κοινωνικής δικτύωσης στην αρχιτεκτονική του μέλλοντος, ήταν κάποιες από τις θεματικές που θίχτηκαν (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...