Ο Τσίπρας «φλερτάρει» με τον ανασχηματισμό: Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι

729610-2594528.jpg

21-09-2016 6:02

Με την ολοκλήρωση των πολιτικών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στην 81η ΔΕΘ και την εισήγησή του προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να κάνει «ταμείο» για τις επιδόσεις του πρωθυπουργού και, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μόνο ικανοποιητικά δεν μπορούν να θεωρηθούν για το σύνολο της μνημονιακής συμμαχίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ήδη ο κ. Τσίπρας δέχεται σφοδρότατες πιέσεις από τους στενούς συνεργάτες του να λάβει άμεσα συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, καθώς το «σκληρό ροκ» του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος εναντίον του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Επί της ουσίας, στον στενό πρωθυπουργικό κύκλο του Μαξίμου εμφανίζονται πλέον δύο διαφορετικές τάσεις: η πρώτη ζητά από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε πολιτικό αιφνιδιασμό μέσω της διενέργειας πρόωρων εκλογών και η δεύτερη τον «πρεσάρει» να προχωρήσει σε έναν ευρύ ή ακόμη και μίνι ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου με αμιγώς σοσιαλιστικό πρόσημο και ταυτόχρονα να καθυστερήσει η διενέργεια του συνεδρίου του κόμματος.

Προς ώρας, φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να μην μπει στη λογική της προσφυγής στις κάλπες, αλλά να δοκιμάσει να παίξει το χαρτί του ανασχηματισμού, σε μια προσπάθεια να αναμορφώσει την εικόνα της κυβέρνησής του.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον λάβει μια τέτοια απόφαση, πρώτο του μέλημα θα είναι η απομάκρυνση υπουργικών στελεχών, τα οποία, είτε αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους πολίτες, είτε με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες τους άνοιξαν μέτωπα, που πλέον πολύ δύσκολα μπορεί να κλείσει η κυβέρνηση.

Ο «σοσιαλιστικός» ανασχηματισμός του κ. Τσίπρα θα βασίζεται, όπως έχει γράψει εδώ και καιρό το Newsbomb.gr,  στην επιλογή προσώπων που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και που, κατά τον ίδιο, θα δώσουν μια άλλη δυναμική στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς τα χειρότερα είναι μπροστά, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr