Τσίπρας για προσφυγικό στη Σύνοδο Ηγετών: Είτε θα τα καταφέρουμε συλλογικά, είτε θα αποτύχουμε

729601-2596585.jpg

21-09-2016 2:23

«Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρόκληση. Είτε θα καταφέρουμε να την διαχειριστούμε συλλογικά, συνεκτικά και στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε θα αποτύχουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του αυτή.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε επίσης την Γιούσρα Μαρντίνι – τη Σύρα πρόσφυγα που πέρασε από την Ελλάδα και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως κολυμβήτρια – για όσα είπε, και για το θάρρος της.

«Είναι τραγικό να λέγεται, αλλά είναι μία από τους τυχερούς ανθρώπους διότι επέζησε των κυμάτων της Μεσογείου, που παρά τις καλύτερες προσπάθειες που καταβάλαμε, πήραν τόσες πολλές ζωές.

Τυχερή γιατί δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα τις μέρες που τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν ξαφνικά και μονομερώς, (πράξη) υποστηριζόμενη από χώρες και ξενοφοβικές δυνάμεις που χτίζουν τείχη και φράχτες για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τους “επικίνδυνους” ανθρώπους σαν την Γιούσρα. Είναι ντροπή για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η πρόκληση του προσφυγικού που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι παγκόσμια, είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας, στην συνέχεια, πως «είτε θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα συλλογικά, συνολικά και στην βάση του διεθνούς δικαίου, είτε θα αποτύχουμε».

«Ένα από τα σημεία του κόσμου όπου αυτό δοκιμάζεται περισσότερο σήμερα, είναι η Ελλάδα. Μια χώρα που αντιμετώπισε εισροές 1,2 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

Όπου περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν λόγω μονομερών ενεργειών άλλων.

Αν μιλούσαμε, π.χ., για τη Μεγάλη Βρετανία, αυτός ο αριθμός θα αναλογούσε σε ένα πληθυσμό 520.000 προσφύγων και μεταναστών», επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι αποδεικνύουν την υποστήριξη τους, παρά την οικονομική κρίση που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...