Ελληνικό: Απόσυρση της αμφιλεγόμενης διάταξης του ΥΠΠΟ

728018-lamda_hellinikon1.jpg

15-09-2016 10:53

Εσω-κυβερνητικά παιχνίδα κομματικών ισορροπιών με ήξεις αφήξεις πάνω στην επένδυση του Ελληνικού.

 

Οπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε η απόσυρση της διάταξης του υπουργείου Πολιτισμού, που μπήκε εμβόλιμα στο σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης.

Η εν λόγω διάταξη υπενθυμίζεται πως έδινε το δικαίωμα του τελικού «οκ» στον υπουργό Πολιτισμού σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια και είχε εγείρει ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την τελεσφόρηση της επένδυσης.

Να σημειωθεί επίσης πως η έγκριση της σύμβασης για το Ελληνικό είναι προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση ενώ στο κείμενο που είχε αποστείλει η κυβέρνηση στους Θεσμούς δεν περιλαμβανόταν η επίμαχη προτεινόμενη διάταξη.

Με διάθεση υποβιβασμού του θέματος το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωσή του για το θέμα μιλά για «ανεξάρτητη διάταξη» καυτηριάζοντας τις εκτιμήσεις εναντίον της κυβερνησης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

«Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό και προς αποφυγή στρεβλώσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Η προτεινόμενη διάταξη που δεν εισάγεται στη Βουλή, είναι ανεξάρτητη από το Νομοσχέδιο για την κύρωση της Σύμβασης για το Ελληνικό, το οποίο υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά, γεγονός που προφανώς αγνοούν όσοι συντονισμένα ξιφουλκούν εναντίον της κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές αποσκοπεί τόσο στην έγκαιρη υλοποίηση των επενδύσεων, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, «κρυφούς άσους στο μανίκι» ή αιφνιδιασμούς, όσο και στη διασφάλιση της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η προτεινόμενη διάταξη 

«Το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά κατά το άρθρο 2 του ν. 4062/2012 καθώς και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται στο στάδιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης κατά το άρθρο 3 του ίδιου νόμου, υπογράφονται και από τον Υπουργό Πολιτισμού, κατόπιν διαβίβασης από το Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών των κατά περίπτωση απαιτούμενων μελετών και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι αποφάσεις αυτές επέχουν θέση έγκρισης κατά την έννοια των άρθρων 10 (παράγραφοι 3 και 4), 12, 13, 14, 15, 16 και 17 του ν. 3028/2002 (Α’ 153), για έργα και δραστηριότητες που εκτελούνται πλησίον μνημείων ή εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, καθώς και για κάθε επέμβαση ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητα μνημεία ή στο περιβάλλον τους».

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...