Καζάνι που βράζει η Μυτιλήνη – Τα σχέδια της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της κατάστασης

729388-mitlini5.jpg

20-09-2016 13:15

Την ώρα που στην Αθήνα πραγματοποιείται σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μυτιλήνη, οι κάτοικοι του νησιού είναι αγανακτισμένοι μετά τα χθεσινά (19/09) πολύ σοβαρά επεισόδια.

Η επόμενη μέρα στη Μόρια βρίσκει τους αρμόδιους φορείς να εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, τους κατοίκους φοβισμένους καθώς βρέθηκαν μαζί με την αστυνομία να παλεύουν για να μην επεκταθούν τα επεισόδια εντός του χωριού και περίπου 1.000 πρόσφυγες να μην έχουν που να φιλοξενηθούν καθώς καταστράφηκε το 60% του καταυλισμού.

mitlini1

Ήδη από το πρωί, συνεργεία καθαρίζουν τους χώρους του hot spot που καταστράφηκαν πλήρως από τη χθεσινή φωτιά και τοποθετούν νέες σκηνές προκειμένου ο καταυλισμός να είναι ξανά λειτουργικός.

mitilini4

mitilini3

Παράλληλα, συζητούνται μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη μετά τα επεισόδια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες ασύλου ή επανεισδοχής στην Τουρκία, ενώ θα μετακινηθούν άμεσα στο νησί δυο διμοιρίες ΜΑΤ.

Επίσης, το υπουργείο Ναυτιλίας εξετάζει τη δυνατότητα ναύλωσης πλοίων προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη.

mitilini2

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τόνιζε πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δύσκολη.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα. Υπάρχουν 5.700 μετανάστες και πρόσφυγες στη Μυτιλήνη και 3.700 στη Χίο και μικρότεροι αριθμοί στα μικρότερα νησιά. Το πρόβλημα ξεπερνάει και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όχι μόνο τα ελληνικά. Αυτοί που διαδήλωσαν προφανώς ήταν Μυτιληνιοί. Υπήρχε ανυπόστατη πληροφορία (ότι θα επέστρεφαν πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία). Δεν πάμε “με τον σταυρό στο χέρι” ούτε προσπαθούμε να “μοιράσουμε λουλούδια”. Με σεβασμό και ανθρώπινο τρόπο δεχόμαστε αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε την απαίτηση να σέβονται τους νόμους της πολιτείας μας. Όλοι και οι Έλληνες πολίτες, πρέπει να σέβονται. Έχουμε δίκτυα πληροφοριών που μαθαίνουμε πολλά πράγματα. Είναι δύσκολο να βρούμε ποιος διαδίδει τις φήμες», δήλωσε ο κ. Τόσκας.

«Πρέπει οι Ευρωπαίοι να στείλουν πραγματική, αληθινή (βοήθεια) όχι πέντε κουβέρτες που τις βαφτίζουν “διεθνή αλληλεγγύη”. Όπως για παράδειγμα κάνουν κάποιες χώρες, που φτιάχνουν φράκτη και στέλνουν 1.000 κουβέρτες. Για την ώρα έχουμε εισπράξει από πολλές κατευθύνσεις πολλά λόγια», προσέθεσε ο Νίκος Τόσκας ενώ κατηγόρησε τις ΜΚΟ ότι «μεγάλο μέρος της βοήθειας πήγε στις ΜΚΟ και εκείνες σε μεγάλο μέρος δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτά που είχαν υποσχεθεί στην Ε.Ε. που τους έδωσε τα λεφτά. Είναι η ώρα του κράτους τώρα, δεν είναι η ώρα των ΜΚΟ. Η Ε.Ε. έχει δώσει ήδη 80 εκατ. στις ΜΚΟ», κατέληξε.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...