Έληξε η εκεχειρία στη Συρία: Αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες

729184-tr.jpg

19-09-2016 20:48

H εκεχειρία επτά ημερών που κήρυξε ο συριακός στρατός εξέπνευσε τα μεσάνυχτα.

Ο συριακός στρατός κήρυξε τον «τερματισμό» της εκεχειρίας, χωρίς να αναφέρει εάν ενδεχομένως θα εφαρμοστεί εκ νέου.

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται ότι οι «τρομοκρατικές οργανώσεις», ένας όρος που χρησιμοποιεί η συριακή κυβέρνηση αναφερόμενη σε όλες τις οργανώσεις ανταρτών που μάχονται εναντίον της, απέτυχαν να τηρήσουν οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας και χρησιμοποίησαν την εκεχειρία προκειμένου να επανεξοπλιστούν, ενώ την παραβίασαν 300 φορές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διέπραξαν μια «καταφανή επίθεση» εναντίον της χώρας του καθώς βομβάρδισαν το Σάββατο (17/09) θέσεις του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.

«Κάθε φορά που το Κράτος της Συρίας προελαύνει στο μέτωπο και στη διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης, τα Κράτη που διάκεινται εχθρικά προς τα εμάς επιτείνουν την υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τελευταίο παράδειγμα, η καταφανής επίθεση των ΗΠΑ εναντίον μιας θέσης του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ προς όφελος της τρομοκρατικής οργάνωσης Ντάες».

Ο πρόεδρος της Συρίας προέβη στις παραπάνω δηλώσεις, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, καθώς έκανε δεκτό τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν αρμόδιο για τα θέματα Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

«Τα μέρη που διάκεινται εχθρικά στη Συρία κάνουν ό,τι φαντάζει αδύνατο για να συνεχίσουν τον πόλεμο οι τρομοκράτες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εκεχειρία στη Συρία επλήγη έπειτα από τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εναντίον του συριακού στρατού στην περιοχή Ντέιρ Έζορ, οι οποίοι στοίχισαν την ζωή σε 90 ανθρώπους στις τάξεις του στρατού.

Έπειτα από την αεροπορική επιδρομή, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το όρος Θούρντα, που δεσπόζει πάνω από το αεροδρόμιο του Ντέιρ Εζόρ τον οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή. Οι τζιχαντιστές τώρα μπορούν να εμποδίζουν τις κινήσεις των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων.

Η εκεχειρία δεν έχει νόημα μετά τις παραβιάσεις, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό

Η εκεχειρία στη Συρία «δεν έχει νόημα» μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις από τους αντάρτες και την ανικανότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν, δήλωσε σήμερα ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Σεργκέι Ρουντσκόι, σε μια συνέντευξη τύπου στη Μόσχα.

Καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ, που δεν διαθέτουν «κανέναν αποτελεσματικό μοχλό προκειμένου να ασκήσουν επιρροή στην αντιπολίτευση στη Συρία», ο Ρώσος στρατηγός διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δεδομένου του γεγονότος ότι οι αντάρτες δεν σέβονται το καθεστώς της εκεχειρίας, η μονομερής τήρησή της από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας δεν έχει νόημα».

Σε μια νέα επίθεση εναντίον του Πενταγώνου, ο ανώτατος αξιωματικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατηγόρησε «τις ΗΠΑ και τους αντάρτες, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, την επονομαζόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση, ότι δεν σέβονται καμία από τις δεσμεύσεις που προβλέπει η συμφωνία της Γενεύης» της 9ης Σεπτεμβρίου μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία κατηγορεί τους αντάρτες ότι παραβίασαν την εκεχειρία «302 φορές».

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον τομέα των ανταρτών στο Χαλέπι

Λιγότερο από δύο ώρες μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο συριακός στρατός κηρύσσοντας τον «τερματισμό» της εκεχειρίας, αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί έπληξαν σήμερα το βράδυ περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι, καθώς και χωριά που βρίσκονται κοντά στην πόλη, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου καθώς και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής, οι σφοδρές και αδιάκοπες επιδρομές στόχευσαν αρκετές περιοχές στον ανατολικό τομέα της πόλης, συμπληρώνοντας πως σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονταν, ενώ ξέσπασαν φωτιές σε αρκετά μέρη του ανταρτοκρατούμενου τομέα της πόλης.

Το Παρατηρητήριο επιβεβαίωσε τις επιδρομές και τους βομβαρδισμούς στην πόλη και στην ομώνυμη επαρχία στα νοντιοδυτικά της πόλης, κάνοντας λόγο για αριθμό νεκρών και τραυματιών. Δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει την προέλευση των αεροσκαφών.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr