Γιατί ο Zuckerberg και ο διευθυντής του FBI καλύπτουν την κάμερα του PC τους;

zuck

16-09-2016 16:24

Όταν κυκλοφόρησε αυτή η προωθητική φωτογραφία του ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, ένας παρατηρητικός δημοσιογράφος πρόσεξε τη μονωτική ταινία με την οποία είχε καλύψει την κάμερα, αλλά και το μικρόφωνο του laptop του.

Πολλοί βιάστηκαν να ειρωνευτούν τον πρωτοπόρο της παγκόσμιας τεχνολογίας που λαμβάνει «προϊστορικά» μέτρα προστασίας της ιδιωτικότητάς του, αλλά αυτή η φωτογραφία επανέφερε στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων την ασφάλεια των διασυνδεδεμένων συσκευών.

Άλλωστε, οι συσκευές που εντάσσονται στο ολοένα και μεγαλύτερο Internet των Πραγμάτων επανειλημμένα «ενοχοποιηθεί» για την απώλεια ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, ενώ έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ευάλωτες σε επιθέσεις κακόβουλων και δολιοφθορές. Και οι webcams θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες από όλες.

Ο διευθυντής του FBI μας ζητά να αυτό-προστατευτούμε

Μετά το περιστατικό με τον Zuckerberg, πολλοί ανακάλεσαν μια αντίστοιχη εξομολόγηση του διευθυντή του FBI, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Kenyon τον περασμένο Απρίλιο. Τότε ο James Comey είχε απαντήσει σε μια ερώτηση σχετικά με την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με ζητήματα ασφαλείας, φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του: «είδα κάποιον εξυπνότερο από μένα να τοποθετεί μια ταινία πάνω από την κάμερα του φορητού υπολογιστή του κι έτσι έκανα το ίδιο».

Το τόσο απλό τρικ έσπευσαν να κοπιάρουν πολυάριθμοι χρήστες υπολογιστών ανά τον κόσμο, αλλά ο επικεφαλής του FBI επανήλθε μόλις χθες, προτείνοντας τη συγκεκριμένη πρακτική σε όλους τους κατόχους συσκευής με web camera. O Comey μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, εξήγησε ότι το να καλύψεις την κάμερα είναι μία από τις πιο «συνετές» πρακτικές που ο καθένας πρέπει να υιοθετήσει. «Στα κυβερνητικά κτίρια θα δείτε πολλούς να καλύπτουν τις κάμερες. Το κάνουν ούτως ώστε άνθρωποι που δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση, να μη μπορούν να τους παρακολουθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Αρκετοί βέβαια θυμήθηκαν τις απόπειρες του FBI να αποκτήσει πρόσβαση στο iPhone που χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό του Σαν Μπερναντίνο και τη σχετική δικαστική διαμάχη με την Apple. Ο Comey παραδέχτηκε ότι πολλοί χλεύασαν την υπηρεσία που διευθύνει για τη ζέση της να αποκτήσει πρόσβαση σε μια κλειδωμένη συσκευή, αλλά δεν απέκλεισε κάτι αντίστοιχο να συμβεί ξανά στο μέλλον.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

Ο κίνδυνος παραβίασης των προσωπικών δεδομένων είναι διαρκής και θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος, όσο πολλαπλασιάζονται οι συνδεμένες συσκευές. Χωρίς να κινδυνολογούμε, ο κάθε χρήστης οφείλει να ακολουθεί βασικούς κανόνες προστασίας, που εκτός από τα προσωπικά του δεδομένα και τις συσκευές του, θα διασφαλίσουν και τρίτους χρήστες.

Η εγκατάσταση ενός αντιικού ή anti-malware προγράμματος θεωρείται επιβεβλημένη από τη στιγμή που ο υπολογιστής, το tablet ή το κινητό σας συνδέεται στο Internet. Δεν αρκεί βέβαια η εγκατάσταση, καθώς θα πρέπει να κατεβάζετε σε τακτά διαστήματα τις διαθέσιμες ενημερώσεις, αλλά και να σαρώνετε το σύστημα και τα αρχεία σας.

Φυσικά πρέπει να αλλάζετε συχνά τους κωδικούς ασφαλείας όλων των συσκευών και υπηρεσιών που χρησιμοποιείτε, αλλά και να αποφεύγετε την πληκτρολόγηση κωδικών όταν συνδέεστε μέσω κοινόχρηστων Wi-Fi δικτύων. Αναλυτικά για την ασφάλεια των passwords, τα έχουμε πει εδώ.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην ασφάλεια του router, το οποίο συνήθως αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της ασφάλειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι επιβεβλημένο να αλλάζετε τον default κωδικό ασφαλείας του router και ει δυνατό και το όνομα χρήστη. Το ίδιο απαιτείται και μάλιστα όσο το δυνατό συχνότερα με τους κωδικούς ασφαλείας του οικιακού Wi-Fi, καθώς σειρά ερευνών έχει αποδείξει ότι οι περισσότεροι εισβολείς παραβιάζουν απλώς το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού. Από εκεί και πέρα αποκτούν τον έλεγχο της webcam σε δευτερόλεπτα.

liberal


loading...