Κατάθεση σοκ στις Φιλιππίνες: «Ο Ντουτέρτε διέταξε τη δολοφονία 1000 ανθρώπων σε 25 χρόνια»

728169-dd.jpg

15-09-2016 21:10

Κατάθεση «βόμβα» στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο έρευνας της Γερουσίας.

«Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε δολοφόνησε ο ίδιος ένα στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και διέταξε την δολοφονία αντιπάλων του όταν ήταν δήμαρχος», κατήγγειλε ενώπιον της Γερουσίας των Φιλιππίνων ένας άνδρας που συστήνεται ως μετανοημένος δολοφόνος, σε μια εκρηκτική κατάθεση σε βάρος του νυν προέδρου της χώρας.

Ο 57χρονος Έντγκαρ Ματομπάτο, προέβη σε αυτήν την καταγγελία ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας που ερευνά την κατακόρυφη αύξηση των ανθρωποκτονιών μετά την ορκωμοσία του επικεφαλής του κράτους των Φιλιππίνων την 30η Ιουνίου.

Ο Ματομπάτο αφηγήθηκε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας του 1993 όπου το «τάγμα θανάτου» στο οποίο εκείνος ήταν μέλος βρέθηκε σε έναν δρόμο ενώπιον του οχήματος ενός πράκτορα του Εθνικού Γραφείου Ερευνών, μιας υπηρεσίας που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση η οποία πήρε άγριες διαστάσεις και κατέληξε σε ανταλλαγή πυρών. Κατόπιν ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, που εκείνη την εποχή ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο, έφθασε στο σημείο.

«Ο δήμαρχος Ντουτέρτε το τελείωσε. Ο επιθεωρητής ήταν ζωντανός όταν εκείνος έφθασε. Άδειασε δύο γεμιστήρες υποπολυβόλου Ούζι πάνω του».

Το «τάγμα θανάτου» του που αποτελείτο από αστυνομικούς και πρώην κομμουνιστές αντάρτες, είπε ο ίδιος, δολοφόνησε σε διάστημα 25 ετών (1988- 2013) κατόπιν εντολών του Ντουτέρτε 1000 ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν τον οποίο πέταξαν ζωντανό στους κροκόδειλους.

Πολλοί άλλοι στραγγαλίστηκαν, οι σοροί τους κάηκαν, διαμελίστηκαν ή θάφτηκαν σε ένα λατομείο ιδιοκτησίας ενός αστυνομικού, μέλους της ομάδας. Επιπλέον, πτώματα πετάχτηκαν στην θάλασσα για να τα φάνε τα ψάρια.

«Δουλειά μας ήταν να σκοτώνουμε εγκληματίες, βιαστές, διακινητές ναρκωτικών και κλέφτες. Αυτά ήταν που διαπράτταμε» ομολόγησε ο ίδιος.

Η γερουσιαστής Λέιλα ντε Λίμα, μια πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επιβεβαίωσε ότι ο Έντγκαρ Ματομπάτο εμφανίστηκε το 2009 στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της οποίας εκείνη προήδρευε. Κατόπιν εκείνος εντάχθηκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Βιταλιάνο Αγκουίρε χαρακτήρισε από την πλευρά του «ψέματα» και «προϊόντα φαντασίας» τις καταγγελίες του Έντγκαρ Ματομπάτο που «προφανώς δεν λέει την αλήθεια».

Ο Μάρτιν Αντανάρ, εκπρόσωπος τύπου του Ντουτέρτε, έκρινε ότι είναι απίθανο ο πρώην δικηγόρος ηλικίας σήμερα 71 ετών να διέταξε τον θάνατο τόσων ανθρώπων.

«Δεν πιστεύω ότι θα ήταν ικανός να δώσει μια τέτοια οδηγία. Η Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεξήγαγε έρευνα πριν από καιρό για αυτό το θέμα και δεν υπήρξαν προσφυγές στη Δικαιοσύνη» υπογράμμισε. Πρόκειται για «φήμες» που ειπώθηκαν από έναν «παρανοϊκό» δήλωσε ο γιος του προέδρου των Φιλιππίνων, Πάολο Ντουτέρτε.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε εδώ και καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τον κατηγορούν ότι χρηματοδοτούσε τα τάγματα θανάτου στο Νταβάο, όπου διετέλεσε δήμαρχος για τρεις δεκαετίες.

Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που κάποιο πρόσωπο περιγράφει συγκεκριμένα γεγονότα που υποστηρίζουν αυτές τις καταγγελίες.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...