Αβραμόπουλος: Ελλάδα και Ιταλία δεν μπορούν επωμισθούν μόνες τους το προσφυγικό

728054-avramo2.jpg

15-09-2016 13:13

Την εκτίμηση πως «όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμμετάσχουν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, εξέφρασε σήμερα, Πέμπτη (15/09/2016) ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.

«Ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, δεν μπορούν να επωμισθούν ολόκληρη την ευθύνη μόνες τους για την φιλοξενία και την παροχή προστασίας προς όλους τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στο έδαφός τους», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Οι μετεγκαταστάσεις είναι η πιο απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τόσο προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας όσο και τα κράτη που δέχονται υπερβολική πίεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στον σκοπό της μετεγκατάστασης, τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι, μακροπρόθεσμα, να σταματήσουμε τα επικίνδυνα ταξίδια αυτών των ανθρώπων, φέρνοντάς τους στην Ευρώπη, με ασφάλεια και νόμιμο τρόπο και το έργο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει».

Στη συνέχεια, μίλησε για την πρόταση της Επιτροπής να παράσχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τις 54.000 αδιάθετες θέσεις μετεγκαταστάσεων για επανεγκαταστάσεις, καθώς και άλλες μορφές νόμιμης αποδοχής των Συρίων από την Τουρκία προς την ΕΕ, για να υπογραμμίσει: «Οι μετεγκαταστάσεις και οι επανεγκαταστάσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της ΕΕ κατά τους επόμενους μήνες, και είναι αλληλένδετες. Αυτές είναι οι πραγματικές ανθρωπιστικές ανάγκες για τις οποίες όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να σταματήσουν απλώς να μιλάνε και θα πρέπει να αρχίσουν να ενεργούν και να φέρνουν αποτελέσματα».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr