Το πρωτοδικείο «δείχνει» κορύφωση της κρίσης

727640-greece-debt-crisis-3a.jpg

14-09-2016 6:01

Την ώρα που η πεντάμηνη περσινή αποχή του δικηγορικού σώματος εξάντλησε οικονομικά και όχι μόνο τους δικηγόρους, η κρίση έχει χτυπήσει «κόκκινο» και στο Πρωτοδικείο, καθώς όλοι αριθμοί βρίσκονται σε πτώση. Διαταγές πληρωμής, προσημειώσεις, εγγυοδοσίες, απαλλοτριώσεις και αγωγές έχουν μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια σε σημαντικό βαθμό.

«Διαβάζοντας» τις αλλαγές στα νούμερα του μεγαλύτερου Πρωτοδικείου της χώρας από το 2002 μέχρι και το 2015, το βαρόμετρο δείχνει την γιγάντωση της οικονομικής κρίσης, το μπλοκάρισμα στις συναλλαγές, αλλά και την αδυναμία πρόσβασης των πολιτών.

Διαταγές πληρωμής – προσημειώσεις

Μείωση της τάξεως του 200% έχουν σημειώσει οι διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας το 2015, καθώς «έπεσαν» στις 14.708 από τις 40.322 το 2013. Η πτώση άρχισε να φαίνεται από το 2014 όταν ανήλθαν σε 25.577, ενώ το 2008 –πριν ακόμη ξεκινήσει η κρίση στη χώρα- ήταν στις 18.091. Οι λόγοι που οδήγησαν στις πτώση του αριθμού είναι αρκετοί και καταδεικνύουν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. «Οι διαταγές πληρωμής στην πλειοψηφία τους προέρχονται από επιταγές. Συνεπώς, είτε δεν εκδίδουν οι τράπεζες επιταγές λόγω της κατάστασης, είτε δεν υπάρχει πλέον τόσο μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων για να διαθέτουν και μπλοκ επιταγών», εξηγεί αρμόδια πηγή στο «Newsbomb». Μάλιστα, επισημαίνει ότι «τα έξοδα που απαιτείται να κάνει ο πελάτης για μια διαταγή πληρωμής είναι εξαιρετικά υψηλά, αφού εκτός από την δικηγορική αμοιβή, απαιτείται και το 1% του κεφαλαίου σε γραμμάτιο». Αντίστοιχα, υπάρχουν περιπτώσεις που εμπίπτουν στο νόμο Κατσέλη, οπότε και μπλοκάρουν, ενώ οι αναστολές που ζητούν οι οφειλέτες επιβραδύνουν τόσο την διαδικασία, που οι περισσότεροι επιλέγουν το δρόμο της κατάθεσης τακτικής αγωγής.

«Εκτίναξη» προς τα κάτω υπάρχει και στις προσημειώσεις, οι οποίες το 2015 έφτασαν τις 8.481, ενώ το 2008 είχαν αγγίξει τις 72.796. Η καθοδική πορεία στον αριθμό των προσημειώσεων αποτυπώνει την οικονομική ασφυξία στη χώρα, καταδεικνύοντας την αδυναμία αλλά και το «φόβο» των πολιτών απέναντι στα δάνεια. Φόβος που έχει καταλάβει και τις τράπεζες, που πλέον υπογράφουν με εξαιρετική δυσκολία δανειακές συμβάσεις, οπότε και οι προσημειώσεις εμφανίζουν δραματική μείωση από την «χρυσή» εποχή του 2006 που είχαν φτάσει τις 95.356.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...