Νικολόπουλος: Θα οδηγηθεί σε θάνατο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία;

721582-nikolopoylos3.jpg

19-08-2016 10:06

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, επικαλούμενος τον κανονισμό της βουλής που ρητά ορίζει ότι οι εκάστοτε υπουργοί της κυβέρνησης είναι υποχρεωμένοι να απαντούν στις ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προχώρησε σε επανακατάθεση δυο ερωτήσεων προς τον υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής είχε καταθέσει δυο ερωτήσεις , με τις οποίες καλούσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους για το ζήτημα, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι: «Μετά τον κύριο Τσακαλώτο ο οποίος με περίσσιο θάρρος αγνοεί συστηματικά τον κανονισμό της Βουλής μη απαντώντας σε ερωτήσεις όχι μόνο δικές μου αλλά και άλλων συνάδελφων, τη σκυτάλη πήρε και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία μπορεί να είναι λαλίστατη στον Τύπο, αποφεύγει όμως να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τον κλάδο της υγείας, έναν κλάδο που αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες».

Επίσης, ο Νίκος Νικολόπουλος υπογράμμισε ότι στα εικοσιπέντε χρόνια κοινοβουλευτικής του θητείας, πρώτη φορά βλέπει δυο υπουργούς κυβέρνησης να απαντούν επιλεκτικά ή να μην απαντούν καθόλου σε ερωτήσεις προσβάλλοντας τον κανονισμό της Βουλής, αφήνοντας σκιές και δημιουργώντας εύλογες απορίες… «Όλα στο φως έλεγε προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση κάτι που τα γεγονότα δείχνουν ότι ξεχάστηκε ή θυσιάστηκε στο βωμό της εξουσίας» επισήμανε.

Αναλυτικά, τα κείμενα των δύο ερωτήσεων:

ΕΡΩΤΗΣΗ (ΑΡ.ΠΡΩΤ. 6572/28.06.16) ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Θέμα: Αναπάντητο συνεχίζει να μένει το ερώτημα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας – «Θα οδηγηθεί σε θάνατο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία;»

Με την ερώτησή μου με Αρ. Πρ.:559/26-10-2015 και θέμα «Θα οδηγηθεί σε θάνατο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία;», σας καλούσα να απαντήσετε σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Δυστυχώς όμως, για λόγους που μόνο εσείς γνωρίζατε δεν έλαβα απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση, παρόλο που ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε. Για να μην δημιουργούνται σκιές και εύλογες απορίες σας επανακαταθέτω την ερώτηση και αναμένω άμεσα τις απαντήσεις σας στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα:

Σε ένα θαύμα, για να μη βρεθούν στον δρόμο, ελπίζουν οι περισσότεροι από 11.000 εργαζόμενοι στον κλάδο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Ένας κλάδος, ο οποίος συνεισφέρει περί τα 2,8 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας (σχεδόν 300 εκατ. ευρώ από εξαγωγές σε 85 κράτη) και αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Αιτία, η ψήφιση του περιβόητου άρθρου 15 του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, το οποίο προβλέπει την περαιτέρω μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο 1,945 δισ. ευρώ έως και το 2018 και επιβάλλει μείωση κατά 50% της τιμής φαρμακευτικών προϊόντων.

Με αυτόν τον τρόπο, αυτό που πέτυχαν οι «θεσμοί» είναι να ευνοούνται, πλέον, ξεκάθαρα τα εισαγόμενα σκευάσματα των πολυεθνικών εταιρειών έναντι των ελληνικών. Το νέο σύστημα τιμολόγησης θα πιέσει τόσο πολύ τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, σε επίπεδα που δεν θα είναι δυνατή η παραγωγή τους από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να αποσυρθούν από την αγορά, καθώς το κόστος παρασκευής τους θα είναι μεγαλύτερο από το όποιο κέρδος. Αυτά θα αντικατασταθούν από φάρμακα εισαγωγής, για τα οποία οι «θεσμοί» δεν έχουν ζητήσει μείωση τιμών, με τις ελληνικές εταιρείες να χάνουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από την, ούτως ή άλλως, περιορισμένη «πίτα», να σταματούν τις επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο κλείσιμο.

Τι και αν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις απειλούν να βάλουν λουκέτο στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, να καταγγέλλει από το βήμα του Κοινοβουλίου «οργανωμένο σχέδιο κατ’ εντολή του Τζουζέπε Καρόνε και της τρόικας που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των Ισραηλινών». Ο κ. Γιαννακόπουλος διαμήνυσε στην εθνική αντιπροσωπεία πως πρέπει «να είστε βέβαιοι ότι το φθηνό ελληνικό φάρμακο θα αντικατασταθεί με ξένο ακριβό φάρμακο, θα έρθουν αυτοί στη χώρα μας. Και κάποια στιγμή θα αποδειχθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες σε άρθρο του εξήγησε πως «το μοναδικό θέμα που φαίνεται να απασχολεί τους “θεσμούς” αφορά την εφαρμογή ενός συστήματος τιμολόγησης που οδηγεί απροκάλυπτα στη μαζική ανεξέλεγκτη είσοδο γενοσήμων από “τρίτες χώρες” και στην κυριαρχία ακριβών εισαγόμενων πρωτότυπων φαρμάκων. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις των δανειστών δεν προσφέρουν κάποιο όφελος για τα Ταμεία, τους ασθενείς και την εθνική οικονομία. Αντίθετα, προκαλείται ζημιά σε πολλά επίπεδα.»

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή στην ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε στο κοινοβούλιο, το περιβόητο άρθρο 15 δεν συμπεριλαμβάνετο, δεν δόθηκε η ευκαιρία στον ανεξάρτητο κυβερνητικό εταίρο, δηλαδή στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος να το καταψηφίσει, το πράττει με αυτήν την ερώτηση που παρακαλείσθε να απαντήσετε, στα κάτωθι ερωτήματα:

1. Γιατί πρέπει οι δανειστές να επιβάλλουν, μονοδιάστατα, την περαιτέρω μείωση της τιμής του οικονομικού εγχώρια παραγομένου φαρμάκου; Το οποίο πωλείται με 70% έκπτωση σε σχέση με τις αρχικές τιμές των εισαγoμένων.

2. Γιατί να μειωθεί η τιμή ενός ελληνικού φαρμάκου που κοστίζει λ.χ. 3,5 ευρώ, την ίδια ώρα που μένει στο σύστημα, με μεγάλης έκτασης συνταγογραφία, ένα νεότερο εισαγόμενο των 20 ευρώ;

3. Αληθεύει ότι η κυβέρνηση αναζητεί μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου;

4. Συμφωνείτε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας;

5. Σκέπτεστε και εάν ναι, ποια μέτρα πολιτικής θα ευνοήσουν τη μεγέθυνση του κλάδου με όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας;

6. Ο διάλογος θα είναι προσχηματικός ή θα αποδώσει κάτι ;

7. Η κυβέρνηση αποδέχεται την υποκατάσταση των εγχώρια παραγόμενων φαρμάκων με εισαγόμενα, οδηγώντας έτσι την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε μαρασμό και πτώχευση; Επιδοτείτε τη δουλειά ή την ανεργία; Να φτωχύνουν οι Έλληνες βιομήχανοι για να πλουτίσουν οι Λιθουανοί; Να φτωχύνουν οι Έλληνες βιομήχανοι για πλουτίσουν, περαιτέρω οι ξένοι;

8. Χωρίς βιομηχανική παραγωγή η σχέση ΑΕΠ/χρέους γίνεται δυσμενέστερη;

9. Είναι αλήθεια ότι το φάρμακο είχε βγει από το μνημόνιο και ωστόσο οι άστοχες κινήσεις και οι επιπόλαιοι χειρισμοί της κυβέρνησης το έφεραν ξανά στο τραπέζι των προαπαιτουμένων;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr