Πατούλης: Στο μη περαιτέρω η κατάσταση με τα απορρίμματα – Δεν θα γίνουμε Νάπολη

721200-patoulis2.jpg

17-08-2016 15:06

Την «εν κρυπτώ» εκχώρηση αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση απορριμμάτων, από τον ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής, καταγγέλλουν δήμαρχοι της Αττικής καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Στις έντονες διαμαρτυρίες της ΚΕΔΕ αλλά και της ΠΟΕ-ΟΤΑ έρχεται να προστεθεί η επιστολή του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου και μέλους του Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ Δ. Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ Ν. Σαράντη και κοινοποίησε στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση ανάθεσης των μελετών τριών έργων από τον ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής εισήχθη αιφνιδίως στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση.

Παράλληλα διερωτάται για τη νομιμότητα αυτής της απόφασης με δεδομένο ότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής δηλαδή πλειοψηφία 4 Συμβούλων (επί συνολικού αριθμού 7 μελών). Μάλιστα υπογραμμίζει πως «ένα μέλος ο κος Δημήτρης Μπουραϊμης γνώστης του θέματος μειοψήφησε και το τακτικό μέλος και Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς δεν παρέστη στην συνεδρίαση που έχει βαρύνουσα γνώμη αφού ο Δήμος του είναι αποδέκτης των απορριμμάτων».

Επιπρόσθετα ο κ. Χατζηδάκης στην επιστολή επισημαίνει πως «δεν υπάρχουν προμελέτες για τα συγκεκριμένα έργα, ούτως ώστε να υπάρχει εκτίμηση κόστους των έργων, και έτσι, να μπορέσει να γίνει σοβαρή συζήτηση, στα πλαίσια της συνεργασίας και της συνεννόησης των Δήμων και της Περιφέρειας» και προσθέτει χαρακτηριστικά «για να μην καταλήξουμε σε αδιέξοδο σε παρακαλώ να προκαλέσεις κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔΑ με το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ για πλατύτερη ενημέρωση και έκδοση κοινής Απόφασης για το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά την γνώμη μου δεν είναι πρέπον προσωπικές σας απόψεις να λαμβάνουν χαρακτήρα αποφάσεων ΠΕΔΑ όταν αυτές δεν έχουν ληφθεί από το Δ.Σ και να δημιουργούν αντιπαραθέσεις – αντιδικίες με την ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο της που εκπροσωπεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της».

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι «η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Αττική έφτασε στο μη περαιτέρω. Δεν θα αφήσουμε την Αθήνα να γίνει Νάπολη».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την άμεση σύγκληση κοινής συνεδρίασης του Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ και της ΠΕΔΑ προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το θέμα.

«Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να αποφασίσουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το πώς θα διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα απορρίμματα της Αττικής, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Αν δεν δρομολογηθούν άμεσα συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις, η Αθήνα θα γίνει Νάπολη. Αυτό δεν αξίζει ούτε στην πόλη μας ούτε στους κατοίκους της. Αυτές όμως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν κατόπιν συνεννόησης και διαβούλευσης με όλους τους αιρετούς του Πρώτου Βαθμού της Αυτοδιοίκησης και όχι στα κρυφά, με αιφνιδιασμούς και κοντόφθαλμες μικροπολιτικές λογικές που δεν εξυπηρετούν κανέναν. Η ΚΕΔΕ θα στηρίξει κάθε ένσταση κατά της συγκεκριμένης απόφασης που θα προέλθει είτε από Δήμο είτε από τον ΕΔΣΝΑ» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Εμείς επιμένουμε στα ερωτήματα που έχουμε θέσει στην Περιφερειάρχη Αττικής και καλούμε τον κ. Σαράντη, ως Δήμαρχο, αντί να υπερασπίζεται τις επιλογές της κας Δούρου, να ζητήσει και ο ίδιος να απαντήσει στα εξής:

1. Ποιο είναι το σχέδιο της κας Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, για το οποίο δυο χρόνια τώρα ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε;

2. Που προβλέπει το σχέδιο της κας Δούρου να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, οι οποίες είναι απαραίτητες; Ο προηγούμενος σχεδιασμός απορρίφθηκε, ο νέος τι εκπλήξεις κρύβει για τους κατοίκους της Αττικής;

3. Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα νέα έργα και τι θα γίνει με τα χρήματα που είχαν ήδη διασφαλισθεί για την υλοποίηση του προηγούμενου σχεδιασμού; Έχει φροντίσει η Περιφέρεια Αττικής να μην χαθούν αυτά τα χρήματα;

4. Δεν αναρωτιέται ο κ. Πρόεδρος της ΠΕΔΑ γιατί στις μεθοδεύσεις της κας Δούρου να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, αντέδρασαν τόσο οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου, όσο και η ΠΟΕ-ΟΤΑ;».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr