Τηλεοπτικές άδειες: Μην τολμήσετε να τους χαρίσετε τα χρέη

726599-psyxaris.jpg

10-09-2016 7:00

Παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου ευαγγελίζεται το αδιάβλητο του τηλεοπτικού διαγωνισμού, κανείς δεν έχει καταλάβει πού το πάνε τόσο η κυβέρνηση όσο και οι υποψήφιοι καναλάρχες.

Πέραν του γεγονότος ότι ο περίφημος έλεγχος «πόθεν έσχες» που θα ασκούσε το κράτος στους υπερθεματιστές αποδείχθηκε φιάσκο, κανείς, ακόμα και σήμερα, δεν μιλάει για τα χρήματα που χρωστάνε τα μεγάλα κανάλια και συγκεκριμένα το κανάλι των εργολάβων.

Όπως όλα δείχνουν μέχρι αυτή τη στιγμή, από τους καναλάρχες που κέρδισαν τις άδειες δεν έγινε κανένας έλεγχος, αλλά ζητήθηκε απλά μια δήλωση «πόθεν έσχες». Αυτό κρατήστε το στην άκρη του μυαλού σας, διότι θα έρθει να κουμπώσει στο δεύτερο μεγάλο φιάσκο που έχει να κάνει με το πότε θα καταβάλουν οι νέοι καναλάρχες το ποσό των 246 εκατ. ευρώ που είναι και το συνολικό τίμημα για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Στο «μικροσκόπιο» το Mega

Πάμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης που έχει να κάνει με τις κρυφές συναντήσεις και τα μυστικά δείπνα διαφόρων επιχειρηματιών, οι οποίοι φαίνονται διατεθειμένοι να συνεργαστούν προκείμενου να βρεθούν όλοι κάτω από μια τηλεοπτική στέγη.

Όπως πρώτο σας είχε ενημερώσει το Newsbomb.gr (διαβάστε εδώ), το βασικό μέλημα των νέων αδειούχων και προσωρινών καναλαρχών είναι να «χτυπήσουν» το Mega. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το πάλαι ποτέ «Μεγάλο Κανάλι» συνιστά ένα πρώτης τάξεως μιντιακό «φιλέτο», με άλλα λόγια είναι «μαγαζί γωνία».

Οι πληροφορίες από το ρεπορτάζ αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο υπάρχει μια τεράστια συζήτηση προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος, ώστε να μην πληρωθούν τα δάνεια που χρωστά το Mega, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει και νέα χρηματοδότηση στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες, για να μπορέσουν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα.

Φαίνεται δε πως οι τράπεζες επιθυμούν ως επενδυτή ένας από τους νέους καναλάρχες, οι οποίοι στην παρούσα φάση δεν έχουν έτοιμες τηλεοπτικές εγκαταστάσεις.

Επί της ουσίας, εάν η λύση αυτή εγκριθεί, τότε ο νέος «στρατηγικός επενδυτής» θα αποκτήσει κανάλι που δεν έχει, τη φήμη και την περιουσία του Μega, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και «κούρεμα» στα δάνεια του σταθμού αλλά και σταδιακή αποδέσμευση ποσού ύψους 25 εκατ. ευρώ που διακρατούν οι Τράπεζες και πιθανώς νέα δάνεια, ικανά να στηρίξουν τη λειτουργία του σταθμού.

Κοινώς ψάχνουν μοντέλο α λα… Μαρινόπουλος, για να πληρώσει τα χρέη ο λαός! Ναι, καλά διαβάσατε.

Όπως έγινε και με το Μέγαρο Μουσικής, που έριξαν τα χρέη του στον συνήθη εγγυητή, το ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα ο ΔΟΛ να μην πληρώσει δεκάρα τσακιστή.

«Θαλασσοδάνεια» σε τρία αλληλοσυνδεόμενα εταιρικά σχήματα

Κι επειδή η διαπλοκή στην Ελλάδα μοιάζει με τη Λερναία Ύδρα, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο παρασκήνιο προβλέπει τη μεταβίβαση των χρεών του Mega, του ΔΟΛ αλλά και του «Πήγασου», που ξεπερνούν τα 622 εκατ. ευρώ, στην επόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή στις πλάτες του λαού!

Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικότερα: Στο ήδη προβληματικό και οικονομικά ρημαγμένο Mega συμμετέχουν άμεσα ο ΔΟΛ (22,11%) και ο «Πήγασος» (32,73%). Εξαιτίας αυτής τα κατάστασης, οι δύο εταιρείες υποχρεώνονται να συνυπολογίσουν στα μεγέθη τους την απαξίωση της συμμετοχής τους.

Μέχρι σήμερα ο ΔΟΛ συνεχίζει να θεωρεί ως ανακτήσιμη αξία από την «Τηλέτυπος» το ποσό των 36 εκατ. ευρώ ενώ στον ισολογισμό του 2015 η εταιρεία ενσωματώθηκε ως συγγενής με καθαρή θέση 6,39 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στον «Πήγασο», με την αναμόρφωση του ισολογισμού του, η συμμετοχή του στην «Τηλέτυπος» επαναξιολογήθηκε ως μηδενική, ενώ στη λογιστική κατάσταση που δημοσιεύτηκε στο τέλος Μαρτίου αποτιμούσε την αξία της «Τηλέτυπος» σε 29,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας και 8,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.

Αλλά και οι δύο εταιρείες (ΔΟΛ και «Πήγασος») από μόνες τους δεν είναι κι αυτές σε καλύτερη μοίρα: ο ΔΟΛ έχει ήδη συσσωρευμένα χρέη 235 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 118 εκατ. ευρώ και έσοδα που έχουν υποχωρήσει μόλις στα 41 εκατ. ευρώ τα οποία δεν επαρκούν για να πληρώνονται εγκαίρως ούτε οι εργαζόμενοι.

Από την άλλη πλευρά, ο «Πήγασος» παρουσιάζει συνολικές υποχρεώσεις 207 εκατ. ευρώ, έχει αρνητική καθαρή θέση 146 εκατ. ευρώ, και το 2015 με έσοδα 43,9 εκατ. ευρώ παρουσίασε ζημιές 63 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η εταιρεία έχει ήδη ενεχυριάσει μεγάλο μέρος των δανείων της (Alpha, Εθνική και Πειραιώς είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές) με μετοχές της «Τηλέτυπος».

Εξάλλου, το Mega, που ουσιαστικά ανήκει στην «Τηλέτυπος», εμφανίζει ποσό ύψους 180 εκατ. ευρώ ως χρέος απέναντι στις τράπεζες, ξέχωρα από τα «φέσια» των άλλων δύο εταιρειών.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...