Τουρκία: Η αστυνομία διέλυσε μεγάλη διαδήλωση εκπαιδευτικών

726561-turkey-586x330.jpg

09-09-2016 19:44

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα δεκάδες ανθρώπους και διέλυσε, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση, μια διαδήλωση στο Ντιγιάρμπακιρ εναντίον της απόλυσης χιλιάδων εκπαιδευτικών που κατηγορούνται για δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Στους 11.500 εκπαιδευτικούς που παύθηκαν την Πέμπτη, προστέθηκαν σήμερα άλλοι 1.151 δάσκαλοι και καθηγητές που δίδασκαν σε σχολεία στις επαρχίες Τουντζελί και Βαν, στην ανατολική Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν. Πολλές εκατοντάδες συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν έξω από το παράρτημα του υπουργείου Παιδείας στο Τουντζελί για να διαμαρτυρηθούν, σύμφωνα με ένα βίντεο του πρακτορείου Ρόιτερς.
 
“Πρόκειται για επίθεση στον συνδικαλιστικό αγώνα μας” είπε ο Σουλεϊμάν Γκιουλέρ, ο επικεφαλής του συνδικάτου Egitim-Sen στο Τουντζελί, ο οποίος παύθηκε επίσης. “Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτήν την απόφαση. Εδώ δεν υπάρχει ούτε έγκλημα, ούτε δράστης. Ζητάμε την άμεση αναίρεση της απόφασης”, πρόσθεσε.
 
Οι απολύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον του Εργατικού Κομματος του Κουρδιστάν. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στον δημόσιο τομέα για την απομάκρυνση υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου είπε στην κρατική τηλεόραση TRT ότι πρόκειται να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους οι δημοτικοί άρχοντες που στηρίζουν το PKK και θα διοριστούν νέοι διαχειριστές σε σχεδόν 30 πόλεις. “Η διαχείριση 28 δήμων θα αφαιρεθεί από τις οδηγίες του Καντίλ και θα δοθεί στη βούληση των τέκνων αυτού του έθνους”, είπε. Το Καντίλ είναι η οροσειρά του βόρειου Ιράκ όπου έχει την έδρα της η ανώτατη ηγεσία του PKK.
 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr