Μουζάλας: «Αδειάζει» η Χίος, στα ηπειρωτικά οι πρόσφυγες

726453-mouzalas.jpg

09-09-2016 13:42

Άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα σημαντικού αριθμού προσφύγων στην ενδοχώρα και λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης για όσους έχουν παραβατική συμπεριφορά, είναι κάποια από τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη μεταξύ του Γιάννη Μουζάλα, του αντιπεριφερειάρχη Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη και του δημάρχου Χίου, Μανώλη Βουρνού.

Σειρά μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει στη Χίο από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, αποφασίστηκαν κατά τη σύσκεψη που είχαν σήμερα (09/09/2016) στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης και ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου (μέσω τηλεδιάσκεψης), καθώς και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα σημαντικού αριθμού προσφύγων, που το αίτημα ασύλου τους έχει παραπεμφθεί στην κανονική διαδικασία, λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης στην περιοχή Μερσινίδι της Χίου, για όσους έχουν παραβατική συμπεριφορά, μέχρι τη μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας, κλείσιμο των χώρων στο ΔΗΠΕΘΕ και τη Σούδα και αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, μέσω της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών σε χώρο που θα δημιουργηθεί άμεσα.

Στη δημιουργία του νέου χώρου και τη μεταφορά των προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους έχει παραπεμφθεί στην κανονική διαδικασία, όπως και στην εύρεση χώρων προσωρινής στέγασης για ευάλωτες ομάδες σε ξενοδοχεία και σπίτια, θα συμβάλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

Επίσης, αποφασίστηκε η χορήγηση αποζημιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών στους κατοίκους Χαλκειού και Σούδας, για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Εξάλλου, θα ενισχυθούν με προσωπικό η Ελληνική Αστυνομία, οι υγειονομικές υπηρεσίες (με χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας) και η Υπηρεσία Ασύλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει τις παραπάνω δράσεις με χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό.

Κατά τη διάρκεια της πεντάωρης σύσκεψης, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου, ζήτησαν εξάλλου τη μεταφορά σημαντικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Ωστόσο, από πλευράς υπουργείου κατέστη σαφές ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί ευρωπαϊκή και κυβερνητική επιλογή που δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Όπως πρόσθεσε, όμως, ο κ. Μουζάλας, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει σειρά διπλωματικών επαφών για να αποσπάσει έγκριση για τη δυνατότητα μεταφοράς ορισμένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...