Η Ευρώπη δείχνει τα… δόντια της και ο Τσίπρας «βλέπει» έξοδο από τα Μνημόνια

726402-regdij.jpg

09-09-2016 11:08

Μόνο αισιόδοξοι δεν δηλώνουν για το μέλλον και την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι δανειστές, τη στιγμή που είναι πλέον δεδομένη η βούληση του Αλέξη Τσίπρα να ανεβεί στα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας για δήθεν έξοδο της χώρας στις αγορές από το καλοκαίρι του 2017.

Τα μηνύματα που έρχονται από τη συνεδρίαση του Eurogroup που διεξάγεται σήμερα, Παρασκευή (09/09/2016) στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, δεν είναι διόλου ευοίωνα και ενθαρρυντικά για την ελληνική κυβέρνηση.

Και τούτο γιατί, το οικονομικό επιτελείο και ειδικότερα ο αρμόδιος υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλείται να δώσει άμεσα εξηγήσεις στους Ευρωπαίους εταίρους του για την καθυστέρηση των προαπαιτούμενων μέτρων, που οδηγούν αφενός στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αφετέρου οδηγούν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στη βάση της συμφωνίας τον Ιούλιο του 2015.

Η πρώτη «κίτρινη κάρτα» ήρθε από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, αν και παραδέχθηκε ότι κάποια από τα χρονοδιαγράμματα που είχαν συμφωνηθεί πέρυσι, δεν ήταν ρεαλιστικά, είπε χαρακτηριστικά: «Στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει οι ελληνικές αρχές να επιταχύνουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει πια η δικαιολογία του καλοκαιριού, πρέπει να βιαστούμε διότι υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους.

Προσερχόμενος, εξάλλου, στη συνεδρίαση της Μπρατισλάβα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών άσκησε, μάλιστα, έμμεσες πιέσεις προς την Ελλάδα για ταχύτερη διευθέτηση της υπόθεσης των «Greek Statistics», επισημαίνοντας: «Η υπόθεση είναι ατυχής, βρίσκεται τώρα στα δικαστήρια, οπότε πρέπει να περιμένουμε. Παρ’ όλα αυτά επαναλαμβάνω ότι είναι ατυχής. Έχει εξαιρετική σημασία η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, βεβαίως όπως ξέρετε έχει γίνει και μία δήλωση από τον κ. Χουλιαράκη στο ελληνικό κοινοβούλιο, οπότε πρέπει να περιμένουμε».

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επέμεινε για ακόμη μία φορά πως περιμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Αλλά και ο Σλοβάκος ομόλογός του, ο Πέτερ Κάζιμιρ, η χώρα του οποίου φιλοξενεί το Eurogroup, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μεν πολλά, αλλά έχει ακόμα δουλειά μπροστά της».

Σημειώνεται πως σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «Νέα» και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ άφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα θα πρέπει να κατεβάσει αρκετά τον πήχη των προσδοκιών της, τόσο αναφορικά με τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, όσο και για την έγκαιρη εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του χρέους.

«Η συμφωνία είναι συμφωνία και δεν αλλάζει», είχε πει ο κ. Ρέγκλινγκ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr